Березень 19, 2015

ЯК ФОРМУЮТЬСЯ ЦІНИ НА ВАНТАЖОПЕРЕВЕЗЕННЯ

Автомобільний вид транспорту є одним з найбільш маневрених, гнучких і здатним доставляти вантажі точно в строк від дверей до дверей. Автомобілі в змозі перевозити найширшу номенклатуру асортименту вантажів і користуються дуже високою популярністю серед вантажовідправників і вантажоодержувачів. Тому сьогодні хотілося б зупинитися конкретніше на факторах, що впливають на ціноутворення автоперевезень.

Так, якщо дивитися поверхово, то ціни на автодоставку можуть бути трохи завищеними в порівнянні з перевезеннями іншими видами транспорту. Пов’язано це в першу чергу з високою вартістю енергетичних ресурсів, а також з порівняно невеликою вантажопідйомністю однієї транспортної одиниці. Вартість будь автомобільного перевезення складається з ціни на паливо, оплати праці водієві, витрат на амортизацію і зрештою чистого прибутку або так званого показника рентабельності перевезення. Якщо для перевезення заявляється негабаритний, великоваговий чи АДР-вантаж, то у вартість фрахту включають також ціну дозвільних та супровідних документів на переміщення вантажу. А в експортно-імпортних перевезеннях до загального рахунку додають також ціну послуг страхування та оформлення митних документів.

Не дивлячись на це, у вантажоперевезеннях по Україні та міжнародних є свій парадокс: при абсолютно однакових відстанях і загальних умовах перевезення вартість послуг доставки вантажу може бути різною. Тут все залежить від маршруту і його напрямку, дня тижня і часу року і т.д.
Так якщо перевозити одне і те ж кількість ідентичного вантажу прикладом з Києва до Харкова і в зворотному напрямку, то вартість буде різна. При аналізі цін, можна прийти до висновку, що ціна на перевезення з Києва до Харкова буде дорожче, ніж перевезення з Харкова до Києва приблизно на 30%. Тут вся справа у відомому нам зі студентської лави законі попиту та пропозиції. Найбільш дорогими для вантажовідправників і вигідними для перевізників є такі міста, як Київ, Дніпро, Львів та Одеса. У цих містах в силу низки економічних та історичних факторів (так, Київ є столицею і великим розподільчим центром, Дніпро – великим промисловим гігантом, Львів – містом, через який проходить транспортний потік з Європи, а Одеса – найбільшим торговим морським портом) завжди багато актуальних вантажів для перевезень, тому вантажовідправники і конкурують, хто заплатить більше за весь час бракуючий транспорт.
І навпаки, перевезення з Харкова, Запоріжжя, Тернополя, Чернівців і т. П. Будуть куди більш дешевше. У цих містах немає агломерацій великих підприємств або перерозподілити тільних складських баз і складів тимчасового зберігання. Тому, транспорт, коли потрапляє в ці регіони готовий істотно опускатися за ціною.
Вартість перевезень також залежить від днів тижня. Наприкінці тижня напередодні вихідних автомобілі згідливіші і готові надати невисоку ціну за перевезення для того, щоб повернутися додому. На початку робочого тижня також ціни невисокі через необхідність виїхати в більш-менш цікавому напрямі для того чи іншого автомобіля. Статистика стверджує, що найбільш високі ціни на перевезення виставляють ті автомобілі, які завантажуються з вівторка по четвер.

Підводячи підсумки, хотілося б виділити групи факторів, які впливають на формування цін на перевезення вантажів автомобільним транспортом:
– Безпосередньо сам вантаж (його вимірювання, вага, вид упаковки, властивості і склад). Значимо те, що перевезення небезпечних та негабаритних вантажів має ціну вище, ніж перевезення вантажів, які цими якостями не володіють;
– Кількість місць завантаження і вивантаження. Як правило, ціна доплати за одну додаткову точку завантаження-вивантаження варіюється в межах 100 – 300 гривень;
– Вид завантаження. Перевезення, що вимагають верхній завантаження мають вартість вище унаслідок необхідності розтентування та підготовки транспортного засобу до такої навантаженні;
– Маршрут перевезення вантажу. Якщо перевезення вантажу буде здійснюватися по платній дорозі або її ділянкам, то це може вплинути на формування остаточної вартості;
– Необхідність страхування та оформлення митних документів. Дуже часто при міжнародних перевезеннях в рахунок включається вартість оформлення експортної декларації та фінансової гарантії;
– Простий транспортного засобу під навантаженням або вивантаженням. Якщо з яких-небудь причин навантаження або вивантаження триває довше, ніж було обумовлено, це може спричинити за собою підвищення ціни на перевезення вантажів в цілому.
Таким чином, замовляючи послугу вантажоперевезень в Неоліт Логістикс, постарайтеся надати найбільш точну інформацію про вантаж і його властивості для того, щоб ми сформували для вас ціну, найбільш вигідну при відповідних умовах.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.