Березень 16, 2015

ПРАВИЛА ПЕРЕВЕЗЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВАНТАЖІВ

У загальноприйнятих приписах транспортування товарів у будь-якого характеру повідомленнях безліч небезпечних вантажів традиційно позначають поширеною абревіатурою ADR. ADR (дослівно European Agreement on Transport of Dangerous Goods on Road) – це Європейська угода про перевезення небезпечних вантажів, створене за ініціативи Організації Об’єднаних націй.

Небезпечні вантажі – це вантажі (матеріальні предметні товари і субстанції), які при особливому з ними зверненні, включаючи зберігання, завантаження-вивантаження, процес перевезення, можуть завдати відчутної шкоди довкіллю або суспільству. Так, вони можуть стати причиною займання, інтоксикації, загибелі флори і фауни, так само як спричинити за собою небезпечне опромінення людей і представників тваринного світу.

На сьогоднішній день під офіційно затверджені ООН правила перевезення ADR-вантажів підпадають майже три тисячі видів небезпечних предметів і рідин.
Природа небезпечних вантажів досить різнобічна. Окремі товари мають відразу декількома видами небезпеки. Для зменшення потенційного нанесення шкоди деякі вантажі піддаються необхідної обробці. Так, часто речовина стає менш небезпечним внаслідок очищення або додавання специфічних інгредієнтів (малоактивні речовини та сполуки, флегматізатори і т. Д.). Пакетування та пакування вантажу також сильно допомагають в применшення реальної загрози речовини, що перевозиться для середовища, особливо якщо вантаж доставляється до пункту призначення в наслідок интермодального з’єднання.
Згідно АДР-угодою всі небезпечні вантажі діляться на дев’ять класів в залежності від своїх властивостей.

Як згадувалося вище, небезпечні вантажі транспортуються згідно з Правилами перевезення небезпечних вантажів та з виконанням відповідних вимог і нюансів для гарантії максимальної безпеки.
Транспортування ADR-вантажів – процедура складна і трудомістка, потребує спеціального оснащення, техніки, попереднього узгодження, наявності дозвільних документів у водія, а при гострій неминучості, – і конвою, супроводжуючого небезпечний вантаж.
Допуском до перевезення небезпечних вантажів повинен володіти як водій автомобільного засоби переміщення вантажів, так і сам автомобіль.

До нормативно-правовими актами, які курують режим переміщення небезпечних вантажів в Україні, відносяться:
– Закони України: «Про перевезення небезпечних вантажів», «Про приєднання України до Європейської угоди ДОПНВ»
– Постанови КМУ: № 1306 від 10 грудня 01года (Правила дорожнього руху), № 733 від 01 2 червня року (Про страхування відповідальності за перевезення ADR-вантажів), № 1285 від 31 7 жовтня року (Про навчання людей, задіяних у перевезенні небезпечних вантажів).
– Накази МВС:, № 130 від 21 8 березня року (Інструкція про навчання і прийомі іспитів у водіїв з перевезень небезпечних вантажів), № 822 від 26 4 липня року (Правила дорожнього перевезення небезпечних вантажів).
– ГОСТи і ДСТУ: Класифікація АДР (ДСТУ 4500-3: 2006), Про термінах і визначеннях понять опаснх вантажів (ДСТУ 4500-1: 2007), Маркування АДР (ДСТУ 4500-5: 2005), Методи випробування небезпечних вантажів (ДСТУ 4500 -4: 2006).

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.