Серпень 22, 2014

Особливості перевезення небезпечних вантажів

Небезпечні вантажі – це вантажі, які в силу свого хімічного походження за певних умов можуть послужити при перевезенні причиною вибуху, пожежі, пошкодження технічних засобів, споруд та інших об’єктів. Такі вантажі можуть заподіяти матеріальні збитки та шкоду довкіллю, а також призвести до загибелі, травматизму, отруєння людей і тварин.

Перевезення небезпечних вантажів регулюється Європейською угодою про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ / ADR). Угода була створено і затверджено в Женеві 30 вересня 1957 під егідою Європейської економічної комісії ООН і вступило чинності 29 січня 1968 року.

Небезпечні вантажі діляться на класи в залежності від видів небезпеки, а також їх фізичних, хімічних і біологічних властивостей:

клас 1 вибухові речовини та вироби;
клас 2 гази;
клас 3 легкозаймисті рідини;
клас 4.1 легкозаймисті тверді речовини, самореактивні речовини, тверді десенсибілізовані вибухові речовини;
клас 4.2 речовини, здатні до самозаймання;
клас 4.3 речовини, що виділяють легкозаймисті гази при зіткненні з водою;
клас 5.1 окислюється речовини;
клас 5.2 органічні пероксиди;
клас 6.1 токсичні речовини;
клас 6.2 інфекційні речовини;
клас 7 радіоактивні матеріали;
клас 8 корозійні речовини;
клас 9 інші небезпечні речовини та вироби.

У транспортному засобі, яке здійснює перевезення небезпечних вантажів разом з документами, переліченими в Правилах дорожнього руху, повинні перебувати ще й такі перевізні документи:

• письмові інструкції на випадок аварії чи надзвичайної ситуації;
• свідоцтво ДОПНВ про те, що водій даного транспортного засобу пройшов спеціальну підготовку про перевезення небезпечних вантажів;
• свідоцтво про допущення транспортних засобів до перевезення деяких небезпечних вантажів;
• свідоцтво про завантаження контейнера, транспортного засобу;
• посвідчення особи для кожного члена екіпажу транспортного засобу з фотографією;
• та інші документи, необхідні відповідно до положень інших нормативних документів та міжнародних договорів України.

Перелік, кількість, зміст перевізних документів залежать від виду та кількості перевезених небезпечних вантажів, а так само від способу їх перевезення та ін.

Для розпізнавання перевезених небезпечних вантажів, були створені спеціальні знаки небезпеки, вони мають певні кольори, символи і форми. Знаки дозволяють легко визначити за загальним виглядом позначення, який вантаж перевозиться і полегшує за рахунок знакової системи ідентифікувати вид і спосіб розподілу вантажів при навантаженні-розвантаженні.

Організація та особливості перевезення небезпечних вантажів:

• транспортний засіб для такого виду перевезення необхідно замовляти заздалегідь. Узгодити дату завантаження за 2-3 робочих дні.
• для перевезення небезпечних вантажів підготовляються аварійні картки, які складаються на підставі Паспорти речовини, а також маршрутні листи, в яких вказані маршрути перевезення небезпечних вантажів.
• Перевезення небезпечних вантажів вимагає дотримання швидкісного режиму, так як швидкісна перевезення при такому вигляді вантажу не допускається
• при вантажно-розвантажувальних роботах і при перевезенні небезпечних вантажів відповідальною особою є водій. У разі, якщо супровідна документація оформлена неправильно або з помилками, якщо не дотримані правила перевезення небезпечних вантажів, пошкоджена або деформована тара водій має право відмовитися від перевезення.
• Щоб уникнути форс-мажорних обставин, які можуть статися при перевезенні, при навантаженні або розвантаженні небезпечних вантажів, слід виробляти обов’язкове страхування вантажів.

Підвівши підсумки перерахованої вище інформації про перевезеннях АДР вантажів, хочеться сказати, що небезпечні вантажі вимагають особливо чіткої і відповідальної роботи як вантажовідправника при підготовці документації, так і водія при отриманні і подальшому транспортуванні вантажів.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.