Серпень 22, 2014

ЖД перевезення – основні терміни та поняття

На території нашої держави діє «З А К О Н У К Р А Ї Н И Про залізничний транспорт (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, N 40, ст. 183)» відповідно до якого і здійснюються вантажоперевезення по Україні, а також здійснюються імпортно-експортні операції. В даному законі прописані основні терміни, такі як вантажі, залізничні колії і станції і т.п. так, вантажі – це матеріальні цінності, прийняті для доставки залізничним транспортом загального користування в пункт призначення за договором перевезення. Перевізний процес – сукупність організаційно і технологічно взаємопов’язаних операцій з перевезення пасажирів, вантажів і багажу залізничним транспортом загального користування.

Крім цього документа, існує безліч інших, які регулюють безпосередньо вантажоперевезення, адже цей закон охоплює ж / д транспорт в цілому, в тому числі і пасажирські перевезення, тому знання одного цього закону недостатньо.

Всі тонкощі перевезення вантажів залізничним транспортом може знати тільки той, хто постійно займається таким видом діяльності. У ДК Неоліт Логістикс працюють саме такі фахівці.

Для того, що б зрозуміти як відбувається перевізний процес на залізничному транспорті, необхідно почати з основних термінів застосовуються в даній сфері, тож торкнемося основні з них:

Рухомий склад – єдина транспортна одиниця.

Рухомий склад підрозділяється на підвиди: пасажирський і для транспортування вантажів.

Залізничний рухомий склад буває: тяговий, мотор-вагонний рухомий склад, несамохідний рухомий склад і самохідний рухомий склад. Вагони та локомотиви формуються в потяги.

Поїзд – це сформований склад з прикріплених декількох вагонів, одного або декількох локомотивів (моторизованих вагонів). Потягом можна вважати так само один локомотив без вагонів. Відмінність поїзда від залізничного складу в тому, що поїзд – це залізничний склад, якому присвоєний номер, визначена голова поїзда і приводиться в рух за допомогою моторного вагона або локомотива.

Залізничний вагон – несамохідне транспортний засіб, призначений для руху по рейках або іншим шляхам і експлуатоване з локомотивом.

Залізнична станція – основний об’єкт залізничного транспорту, що мають колійний розвиток, що дозволяє проводити операції з прийому, відправленню, схрещення і обгону поїздів, операції з приймання, видачі вантажів, багажу і вантажобагажу та обслуговування пасажирів, а при розвинених колійних пристроях – маневрову роботу з формування та розформуванню поїздів і технічні операції з поїздами.

Залізничний шлях – складний комплекс лінійних і зосереджених інженерних споруд та облаштувань, розташованих у смузі відведення, що утворюють дорогу з направляючою рейкової колією.

Ще один важливий нюанс, про який необхідно знати, в ж.д. сфері все вантажі гармонізовані і структуровані особливим чином. Кожному виду вантажу присвоюється певний код на підставі якого залізниця згідно з тарифним керівництву виробляє списання за його перевезення.

Тарифне керівництво – “систематизоване видання, в якому публікуються затверджені в установленому порядку, включені в тариф ціни на роботи і послуги залізничного транспорту, збори, порядок обчислення ставок плати за перевезення пасажирів, вантажів, багажу, вантажобагажу, користування вагонами, контейнерами”.

Код вантажу складається з основного коду ЄТСНВ що характеризує певну групу товарів (н .: будівельні вантажі) і ГНГ – підкодів що характеризує певний товар (вантаж).

ЄТСНВ – Код Єдиної Тарифно-Статистичної Номенклатури Вантажів служить для визначення необхідного тарифу і для цілей обліку та автоматизації таксировки провізної плати.

ЄТСНВ являє собою 5-значний код, в якому:

• Перші дві цифри коду означають порядковий номер групи. П’ятизначний код тарифної групи завжди закінчується трьома нулями (01000, 02000 … 15000 … 30000 … 69000),

• Третя цифра коду означає порядковий номер позиції у відповідній тарифній групі. П’ятизначний код тарифної позиції завжди закінчується двома нулями (01100, 02100 … 15100 … 30100 … 69100).

ГНГ – Гармонизированная номенклатура вантажів (ГНВ) служить для опису та кодування вантажів у міжнародному вантажному повідомленні країн-членів Організації співробітництва залізниць (ОСЗ), що беруть участь в СМГС або які застосовують положення СМГС.

ГНГ створена на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації та відповідає Гармонізованої номенклатурі вантажів Міжнародного союзу залізниць (NHM).

Важливо знати, що перевезенні вантажу залізничним транспортом, існує перелік вантажів, які підлягають охороні, не залежно від того, хоче цього власник вантажу чи ні. До таких вантажів належать цінні вантажі, які можна легко викрасти, наприклад, побутова техніка та інше обладнання. Вартість охорони вантажу, як правило, відразу включається у вартість вантажоперевезення.

Аналогом товаротранспортної накладної в залізничному транспорті служить залізнична накладна СМГС.

Залізнична накладна (СМГС) – це ж.д. документ, який є документальним оформленням договору перевезення між вантажовідправником та адміністрацією залізниці. Він виступає товаророзпорядчих документом і підтвердженням залізниці в прийнятті вантажу до перевезення. Складається вантажовідправником на станції відправлення і випливає з вантажем до станції призначення, де видається вантажоодержувачу.

Це, мабуть, основні терміни, які необхідно знати при організації відправки вантажу залізничним транспортом. Але що б уберегти себе від можливих помилок, краще довірити цю справу професіоналам, які ось вже багато років трудяться в Неоліт Логістикс.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.