Лютий 27, 2024

Вплив протестів фермерів на водіїв: як уникнути порушень та штрафів

На сьогоднішній день, дієвість бізнесу в умовах протестів польських фермерів поставила перед водіями ряд викликів, що впливають на їхню робочу діяльність. На жаль, це призводить до вибору довших маршрутів та затримок, що в свою чергу порушує норми праці та відпочинку.

Упродовж зимових місяців фермери та перевізники з Польщі і суміжних країн Європейського Союзу вийшли на дороги у знак протесту проти с/г політики ЄС, Зеленого курсу та імпорту товарів з нашої країни. Страйкарі призводять до серйозних порушень: блокування національних і регіональних доріг і складнощі на українсько-польському кордоні.

Протест поляків здійснює значні труднощі для логістичних компаній та водіїв-далекобійників, що працюють з урахуванням особливих стандартів:

1. період водіння:

  • на день – 9 год;
  • на тиждень – 56 год;
  • 2 тижні поспіль – 90 год;
  • без перерви – 4.30 год;

2. період відпочинку:

  • на день – 11 год;
  • на тиждень – 45 год.

У випадку, коли водій, через обставини, прийшлося скористатися більш довгим альтернативним маршрутом або тимчасово зупинити рух, не зможе дотриматися вказаних правил, водій може використовувати статтю 12 Постанови 561/2006:

“За умови, що безпека дорожнього руху не порушується і транспортний засіб може безпечно зупинитися, водій може відхилитися від вимог статей 6-9 у випадках, де це необхідно для забезпечення безпеки пасажирів, транспортного засобу або вантажу. Водій повинен зазначити причини такого відхилення вручну на реєстраційному аркуші реєстратора, на витяжці з реєстратора або в вахтовому журналі не пізніше, ніж до прибуття на місце, де можлива безпечна зупинка транспортного засобу”.

Таким чином, якщо водій вимушений порушити правила через обставини, вказані у статті 12, він має право записати ці причини в друкованому вигляді, якщо не вдасться дотримати стандартів. В протилежному випадку можуть бути застосовані штрафи до водія або перевізника.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.