Листопад 7, 2014

ЛОГІСТИКА ДЛЯ МЕДИЦИНИ

Роль логістики в медицині надзвичайно важлива. Так, часто для порятунку життя людини бракує фатальних хвилин, а часом рахунок ведеться навіть на секунди. В питаннях, де мова йде про збереження здоров’я та порятунку життя, рішення мають прийматися оперативно, професійно і без подальшого права на помилку. Система охорони здоров’я України ставить високі стандарти до перевезень і режиму зберігання життєво важливих деколи товарів. Тому так важливо доставити лікарські препарати в строк і в належному стані.

Перевезення лікарських і супутніх їм препаратів – процес дорогий і трудомісткий. Перелік найменувань товарів медичного призначення великий, якості медичних препаратів мають великий розкид як у зовнішньому вигляді, так і в їх складі. При перевезенні лікарських засобів важливо враховувати всі ці нюанси. Перед перевезенням подібного вантажу потрібно вивчити його фізичний і хімічні властивості. Вимоги до перевезення і зберігання лікарських препаратів прописані на упаковці, а також, супровідній документації на товар. Обов’язково підлягає маркуванню тара, в якій здійснюється перевезення подібного виду вантажів, це великою мірою полегшує транспортування і процес прийому-передачі вантажу.

Ліки повинні транспортуватися з урахуванням їх фізичних та фізико-хімічних властивостей в умовах, що забезпечують належне зберігання, цілісність, якість і захист від впливу різних факторів зовнішнього середовища (світла, вологи, пилу). Ліки повинні транспортуватися окремо від інших видів вантажу (харчових продуктів і т.д.). Наркотичні, психотропні речовини, прекурсори, транспортуються відповідно до вимог чинних нормативних актів, що регулюють їх обіг в Україні. Кожне вантажне місце, маркується певним позначенням: «Обережно», «Берегти від нагрівання», «Боїться холоду», «Скло», «Крихке», «Верх» і ін. Ліки повинні мати належну упаковку.

Для більшості ліків під час транспортування і зберігання важливо зберігати певну температуру і вологість. Якщо цими правилами нехтувати, то, як мінімум може розмокнути паперова упаковка, а медикаменти можуть втратити лікувальні властивості. Тому доставка медикаментів, як правило, вимагає використання ізотермічних і рефрижераторних фургонів. Транспортний засіб має бути обладнане вантажними контейнерами, піддонами, які дозволяють проводити вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів (після кожного повного розвантаження товару), і мати санітарний паспорт. Всі автомобілі Неоліт Логістикс перед вантажоперевезенням медикаментів проходять санітарну обробку, дезінфекцію і ретельно провітрюються.

Водій-експедитор, який безпосередньо транспортує і контактує з лікарськими препаратами, повинен мати особисту медичну книжку, систематично проходити профілактичний медичний огляд і спеціальний інструктаж з питань збереження якості ліків при їх транспортуванні, а також мати технічну одяг (халат або куртку, рукавички). У разі порушення умов транспортування ліків складається відповідний акт, який в залежності від встановлених фактів, може служити підставою для повернення серії ліків постачальнику, або відшкодування їх матеріальної вартості, або напрямок ліків в «карантин».

Якщо лікарські препарати транспортуються у флаконах, ампулах або іншої тендітної упаковці, використовується така тара, яка дозволяє уникнути псування. Кращим варіантом упаковки для такого вантажу є гофрокартон і повітряно-бульбашкова плівка.
Імунобіологічні, психотропні сильнодіючі та інші лікарські засоби, які можна віднести до небезпечних вантажів перевозять в опломбованому рефрижераторі під наглядом спеціально уповноваженого особи. Іноді до перевезення такого виду вантажів залучаються охорона або служба безпеки.

Зупиняючись більш детально на правилах транспортування медикаментів, слід сказати, що перевезення фармацевтичних препаратів вимагає жорсткого температурного режиму, найчастіше режиму «холодного ланцюга». На медикаменти руйнівно впливають як перегрів, так і заморожування. Форс-мажорні обставини, такі, наприклад, як затримка при перевезенні інсуліну, можуть стати причиною порушення або навіть зриву лікування. Щоб уникнути форс-мажорів, потрібно також знати нормативно-правові аспекти та фінансові нюанси перевезень медикаментів в Україні. Досвідчені професіонали Неоліт Логістикс завжди запропонують Вам ефективне логістичне рішення для доставки цінного вантажу.
Звертаючись до нас, будьте впевнені, що медикаменти будуть доставлені в належній якості в максимально короткі терміни. Разом з нами світ стане здоровіше.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.