Лютий 25, 2015

Історія логістики

Неоліт Логістикс надає комплексний пакет послуг у логістичній сфері, тому в цьому релізі хотілося б зупинитися конкретно на походження і розвиток терміна «логістика».
Отже, слово «логістика» має грецьке коріння і в дослівному перекладі означає обчислення, міркування, розміщення. Стародавня Греція в свої часи мала цілий штат з 10 логістів, які перебували на державному забезпеченні, а у стародавніх римлян був навіть однойменний титул: логіст. Спочатку перші фахівці з логістики займалися переважно розподілом провізії.
Вчені все ж сходяться на тій думці, що логістика виникла, насамперед, як військове мистецтво, а точніше його складова частина, яка відповідала за ротацію військ і постачання армії всім необхідним.
Візантія, колишня наддержава, мала колосальний досвід у веденні військових дій. Якщо звернутися до періоду правління візантійського імператора Лева VI (866 – 912 рр. Н. Е.), То воно покаже нам приклад стратегічного управління військовими процесами. Лев VI напрочуд вміло і зі знанням справи управляв матеріальними потоками, переміщував місце розташування військ завдяки саме логістичним підходам і принципам.

Визвольна війна 1775 – 1783 рр., В результаті якої виникли Сполучені Штати Америки, також внесла свою лепту в розвиток як військової, так і логістики в принципі. Під час війни на території сучасної Америки діяло близько 12 тисяч бойових загонів Британії. Провізія і боєприпаси поставлялися відповідно з Англії. Слід зазначити, що, щонайменше, в перший період війни британська армія відрізнялася зовсім непоганим обмундируванням і успішно вела бойові дії. Це свідчить про успішно сформованої логістичному ланцюжку. Так, уже в 18 столітті людство логістично грамотно могло перерозподіляти ресурси.

Однак ставлення до логістики з боку різних військових начальників було часто полярно різним. Одне військове керівництво бачило в розвитку логістики ключ до вдосконалення проведення логістичних операцій, інше – навпаки – не сприймало це явище як спосіб поліпшення ведення війни, а успіх бойових операцій, на їхню думку, залежав лише від майстерного полководця. Відомий фахівець у теорії війни 19 століття Джоміні визначав логістику як один з основоположних інструментів, провідним до успішного ведення військових дій і називав її «практичним мистецтвом руху військами». На думку Джоміні логістична наука включає в себе не тільки питання транспортування, а й такі стратегічні питання як визначення військових дислокацій, будівництво повідомляють споруд.

Відомий військовий теоретик і воєначальник Червоної Армії Михайло Фрунзе не міг недооцінювати логістику і надавав їй вагомого значення. Так, Фрунзе стверджував, що успішне ведення військових операцій можливо лише за умови організації діяльності тилу допомогою вантажних перевезень та забезпечення правильного постачання продуктами харчування.

II світова війна дала черговий поштовх для формування та затвердження логістики як науки. Приклад тут слід брати з діяльності американської армії. Так, армії США в цей час завдяки відпрацьованому взаємодії комплексу військової промисловості і системи перевезення вдалося скоординувати налагоджену систему постачання зброї та амуніції у військові частини. Слід додати також, що сучасне американське виробництво бойової техніки є і зараз досить ефективним завдяки застосуванню принципів логістики.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.