Червень 21, 2016

Великий ринок: з ким і чим торгує Україна

Основні акценти зовнішньої торговельної діяльності України за останні кілька років значно змістилися від східних країн до наших західних сусідів. Євросоюз стає провідним торговельним партнером України. Але, незважаючи на це Китай все ще займає провідні позиції в товарообігу між нашими країнами. Хоча кожен квартал відсоток товарообігу скорочується і пов’язано це в першу чергу через двосторонніх торговельних і економічних санкцій. З початку цього року експорт товарів між нашими країнами знизився на 13,9%, а імпорт на 6,6%.

Куди ми експортуємо. Перші місця по імпорту українських товарів займають: Китай – 7,9%, Єгипет – 6,5%. Торік одну з провідних позицій займала Туреччина з показником 7,3%.

Що ми експортуємо? За перший квартал цього року Україна експортувала в основному товари сільськогосподарського призначення -22,3% з яких основний обсяг склали зернові культури – 17,9% при цьому Україна заробила 1,9 млрд $. Друге місце займає експорт чорних металів – 19,2% що склало 2 млрд $. Істотний прибуток приніс так само експорт жирів та олії – 1,2 млрд $, мінеральних продуктів – 0,7 млрд $, готових харчових продуктів і напівфабрикатів – 0,6 млрд $.

У першому кварталі цього року найбільші показники з експорту показала Угорщина + 23,7%. Основний напрямок це товари електротехнічного призначення, електродвигуни, електромашини і ін., Слідом йдуть чорні метали, нафтопродукти і мінеральне паливо. Крім цього везуть з України в Угорщину пиломатеріали.

Також значно збільшився експорт в такі країни як Іспанія, Німеччина і Польща.

Хто і що імпортує в Україну. Основний відсоток вантажів завозять в Україну з тих же країн куди і вивозять. Це Китай – 11,5%, Німеччина – 11%, Польща -6,5%. Активізувався так само імпорт з Туреччини. З початку поточного року імпорт з цієї країни виріс майже на 40%. Пов’язано це з тим, що Туреччина була змушена перенаправити на ринки України великий обсяг овочів і фруктів.

Вагому частку в імпортованих в Україну товарів займають нафту і нафтопродукти, а також мінеральні палива – з першого кварталу таких товарів завезено на 2 млрд $. Зросли обсяги імпорту електротехнічного обладнання серед якого основна частка це – ядерні реактори і котли – 2,1 млрд $. Найбільше зросли постачання засобів наземного, повітряного і морського транспорту майже на 81,3% їх було завезено в Україну майже на 864 млн $.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.