Квітень 8, 2015

ПЕРЕВЕЗЕННЯ ФРУКТІВ ТА ОВОЧІВ

У період, пов’язаний із закінченням зими і наближенням фруктово-овочевого сезону, знову актуальними стають питання про транспортування фруктово-овочевої продукції. Здавалося б, давно і всім відома тема, але із завидною періодичністю проблеми, що стосуються псування таких особливих вантажів у процесі перевезення, все ж доставляють незручності вантажовласникам та вантажоодержувачів.
Виробники Африки, Європи та Азії щорічно поставляють в Україну сотні тисяч тонн овочів і фруктів, часто забуваючи про правила перевезення і сумісності перевезених вантажів. Найчастіше заради економії часу і витрат виробники і рітейлери формують партію на відправку з різних продуктів. Такий підхід вимагає серйозного ставлення до справи і холодного прорахунку.
Міжнародні та внутрішні перевезення фруктово-овочевої продукції діляться на 2 типи:
– Однотипні (перевезення вантажів тільки одного найменування);
– Змішані (комбінування різних видів овочів і фруктів під час перевезення).

Вимоги до упаковки і навантаженні

Перевезення плодів здійснюється тільки в транспортних засобах, оснащених рефустановкамі і Термограф, що пройшли дезінфекцію. Не рекомендується повністю забивати вантажем весь вантажний відсік. Необхідно залишати між рядами зазор в 3-5 сантиметрів, залишаючи близько 30 сантиметрів порожнього простору вгорі вантажного салону. Тара і упаковка (як правило, це папір, поліетилен або тирсова стружка) повинні бути чистими і забезпечують повне збереження плодів, ввірених для перевезення. Більш стиглі, м’які та вразливі овочі та фрукти кладуться зверху. Швидкість, з якою переміщуються подібні вантажі, не повинні перевищувати 60 кілометрів на годину.

Режим вологості і температури

Після закриття вантажного відсіку температуру в кузові рекомендується закріпити на деякий час на 2-3 градуси вище або нижче (залежно від умов перевезення) продиктованої. Це допоможе вантажу пристосуватися до умов перевезення з найменшою шкодою. Другим за важливістю після температури є показник гігрометра. Тут той же секрет – необхідно домогтися аналогічних усереднених результатів.

Етиленової сумісність фруктово-овочевої продукції

Дуже часто вантажовідправники забувають про те, що всі плоди виділяють етилен. Це прозорий газ без особливо вираженого запаху, тим не менш, має вплив на такий делікатний вантаж. Так, під впливом цього газу плоди дозрівають швидше. Різні продукти виділяють різну кількість етилену, і відповідно різні продукти по різному схильні його впливу. Тому не рекомендується поєднувати під час перевезення плоди різних ступенів зрілості. Продукти, активно виділяють етилен по можливості перевозять окремо або хоча б на достатньому від інших плодів відстані. Наприклад, перевезення бананів здійснюється без наявності будь-яких «сусідів». Такий делікатний вантаж не витримує знаходження поруч з іншими продуктами навіть 2-3 дні.
Дуже часто овочі та фрукти обробляються хімікатами заради довшого зберігання і щоб уникнути контакту зі шкідниками. У цьому питанні потрібно з усією відповідальністю підійти до проблеми взаємодії хімікатів та їх впливу на стан фруктово-овочевої продукції.

Запахи

Не секрет що серед плодової продукції є ті продукти, які виділяють найбільш виражений або агресивний запах. До цієї групи відносяться часник, всі цитрусові, картопля і цибуля. Ці продукти слід перевозити виключно окремо від інших видів плодів.
На жаль, не всі транспортні компанії зможуть запропонувати воістину якісний сервіс в галузі перевезень фруктів і овочів. Ризик довірити таке важливе питання непрофесіоналам досить великий. Щоб не ставити під удар ділову репутацію, фінансові та часові витрати, зверніться в Неоліт Логістикс – її професіонали організують для Вас якісний і своєчасний сервіс доставки Вашої продукції до місця призначення в належному вигляді і точно в строк.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.