Квітень 24, 2015

Документальний супровід міжнародних перевезень

Не секрет, що одним з ключів до успішному здійсненню перевезень є грамотно оформлена документація. Неоліт Логістикс займається транспортуванням вантажів у міжнародному сполученні із залученням різних видів рухомого складу. Тому обгрунтованим сьогодні буде розгляд питання про документальне супроводі міжнародних перевезень.

Своєрідним підтвердженням договору на міжнародну автоперевезення є міжнародна товарно-транспортна накладна (CMR). Обов’язковою умовою можливості використання CMR є ратифікація Конвенції КДПВ (Конвенція про договір міжнародного перевезення вантажів автомобільним транспортом) хоча б в одній країні, між якими перевозяться вантажі в даний момент. СМR є якоюсь подобою ТТН, тільки призначається для перевезень міжнародних. У цьому документі вказується дата навантаження транспортного засобу, назва і рід вантажу, що перевозиться, дані підприємства, що здійснює перевезення, і підприємства, що одержує вантаж, а також термін доставки. Як і ТТН усередині країни, СMR оформляється в 3 примірниках: перший примірник залишається у вантажовідправника, другий – призначається для перевізника і третій передається одержувачу вантажу.
Для доставки товарів з Європи за її межі оформляється декларація форми EX-1, що дозволяє уникнути оплати місцевого внутрішньоєвропейського податку на додану вартість. EX-1 закривається на кордоні з Євросоюзом, а за її оформлення несе відповідальність безпосередній перевізник або виробник товару.
Дзеркальним відображенням EX-1 є Т1. Ця декларація яка оформляється перевізником або постачальником для супроводу вантажів неєвропейського походження в європейську країну призначення.
Система Carnet TIR (Transports International Routiers) призначена для спрощення проходження та гармонізацію митних формальностей при перевезенні вантажів транзитом, а також багато в чому спрощує проходження державних кордонів. Конвенцію про перевезення вантажів під системою Carnet TIR, взяли понад п’ятдесят держав. Ця система передбачає два головних аспекти:
1) Виключається будь-який доступ вантажу під час перевезення (шляхом пломбування або перевезення вантажів у спеціальних контейнерах);
2) Вантаж обов’язково супроводжується книжкою МДП (МДП – міжнародні дорожні перевлзкі).
Книжка МДП оформляється спеціально уповноваженими на це організаціями (так, в Україні це АсМАП – Асоціація міжнародних автомобільних перевізників) і має від 4 до 14 аркушів, кожен з яких, починаючи з другого, відривається по проходженні наступній митниці.
При здійсненні морської передачі товарів оформляється коносамент. Також як і СМR в автомобільних перевезеннях, коносамент є основним товаророзпорядчих документом і одночасно товарно-транспортної накладної.
Отримуючи від компанії-перевізника коносамент, власник товару або попросту відправник, таким чином, засвідчить передачу вантажу для перевезення. Оформляється коносамент за відомою вже схемою в 3 примірниках, єдиний нюанс, в тому, що на примірниках для перевізника і відправника проставляється печатка «Копія». Оригінальний коносамент передається перевізником вантажоодержувачу. Таким чином підтверджується прийом товару.
Головним документом у здійсненні повітряних перевезень є авіавантажна накладна або Airwaybill. Авіанакладна має 2 основні функції: підтверджує договір на перевезення товару і може бути заміною для вантажної митної декларації. Оформляється цей документ у 3 примірниках: для перевізника, відправника та одержувача вантажу відповідно. Відповідальним за оформлення Airwaybill згідно інвойсу є вантажовідправник або ж його агент. У авіанакладній прописуються пункти відправлення та призначення вантажу, список документів, які додаються до накладної, вартість вантажу, вартість самої перевезення, а також дата і час оформлення. За унікальним номером Airwaybill можливе визначення положення вантажу в даний момент.
У міжнародних перевезеннях, здійснюваних за допомогою залізничного сполучення, використовується накладна СМГС (СМГС – Угода про міжнародне залізничне вантажне сполучення). На даний момент учасниками СМГС є 23 країни, в тому числі і Україна. Накладна СМГС є одночасно основним перевізним документом; документом, що підтверджує укладення договору на перевезення; а також розпискою, яка підтверджує приймання вантажу залізницею для перевезення.
Накладна СМГС складається з п’яти листів, кожен з яких має своє призначення. Так, 1й і 5й видаються вантажоодержувачу по прибуттю вантажу, 2й і 4й супроводжують вантаж протягом усього прямування, третя залишається у вантажовідправника.
У державах, офіційно не підтвердили угоду СМГС, міжнародні залізничні перевезення визначаються угодою КОТІФ, яке передбачає свою форму накладної. Перевезення між ЄС та СНД і в зворотному напрямку, як правило, проходять з переоформленням відповідних накладних на прикордонних залізничних станціях.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.