Лютий 11, 2015

ПРАВИЛА МАРКУВАННЯ ВАНТАЖІВ

Організація міжнародних і міжміських перевезень вимагає серйозного ставлення до питань маркування та упаковки вантажів. Вантаж, правильно упакований і з грамотно нанесеною на нього маркуванням, є одним із запорук безпроблемної транспортування.
Найчастіше вантаж перевозиться у транспортній тарі або з упакованими окремими частинами вантажу. Часто крім основної тари для перевезення вантажу потрібна додаткова. Додаткові пакувальні матеріали і кріплення при цьому захищають вантаж від можливих пошкоджень і полегшують вантаження-вивантаження продукції.


Нанесень маркувальних знаків на товар є однією з невід’ємних частин транспортування. Її суть полягає в нанесенні позначень і знаків на транспортну тару та упаковку (ящик, короб, мішок) або на сам вантаж. Маркування повинна вміщати в себе лаконічні дані про відправника вантажу, одержувача, про обсяг і масі перевезеного товару, номер вантажного місця та їх кількості.
Маркування вантажів проводиться для:
– Надання даних про перевезений вантаж;
– Можливості звірки документів на вантаж із зазначеними на маркуванні знаками.
– Надання перевізнику інформації про особливості зберігання та перевезення ввіреного товару.
Всі види маркування вантажів можна умовно розділити на 4 групи:
1. Товарна – надає інформацію про товар, його найменування, виготовлювачі, номер партії, а також марку товару.
2. отправітельная являє собою дріб, у чисельнику якого вказується місце транспортної одиниці товару, а під знаком дробу – загальна кількість місць у товарній партії.
3. Транспортне маркування наноситися лише після перевірки всіх документів на відправку.
4. Спеціальне маркування несе інформацію про правила поведінки з конкретним видом вантажу.
Маркування наносять на транспортну тару або безпосередньо на вантаж. Маркування наноситься за шаблоном, тавруванням або маркувальними машинами, і лише в особливих випадках, при неможливості інших методів нанесення, маркування наноситься від руки.
Фарба для нанесення маркування повинна бути хорошої якості, легко наноситися, мати стійкість до вологи, не відшаровуватися.
Дуже часто маркування наноситися на ярлики, виготовлені з дерева або фанери, пластмаси або металу, картону або паперу.
Інформативність на маркуванні досягається за допомогою умовних позначень, таких як цифри, букви і символи. Для нанесення маркування використовую контрастну фарбу.
Позначення на ярликах наносять такими способами: видавлюванням, друкарським, трафаретним штемпелем, методом машинного набору.

Таблиця маркування вантажів



Ярлики з маркуванням завжди стійкі до кліматичних умов. Що стосується кріплення ярликів, то паперові ярлики приклеюються, тканинні пришиваються, металеві, пластмасові та фанерні прикручуються шурупами і болтами або прибиваються цвяхами.
У випадках маркування транспортної тари на мішках і тюках вона наноситься на одну з широких сторін тари. Що хитається ящиків, то тут маркування наноситься на одну з бічних сторін.
Слід зазначити, що на насипні, навальний і наливні вантажі не маркується.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.