Серпень 6, 2015

Роль укладення договору в успішній організації перевезень

На сучасному етапі розвитку ділових відносин дуже цінним є такий нематеріальний ресурс як час. В ім’я його економії суб’єкти господарювання часто схильні спростити, якщо не сказати знехтувати часом важливими нюансами. До одного з таких нюансів відноситься підписання договору на здійснення транспортних послуг. Так, дуже часто перевізники або вантажовідправники не вникають в деталі укладення договору, а обмежуються в кращому випадку лише разовою заявкою на перевезення. Все частіше в цілях економії того ж часу угоди здійснюються за допомогою усної домовленості. Проблема лише в тому, що в разі виникнення конфліктної ситуації та вирішення її в суді усні домовленості не мають жодної юридичної сили. Тому краще не уникати оформлення такого важливого для обох сторін документа.


Так, в окремих випадках без договору можна обійтися. Умови здійснення перевезення обумовлюються усно, наприклад, за допомогою телефонної розмови. Якщо ж виникнуть розбіжності, то вони будуть регламентуватися нормами чинного законодавства України. Автомобільні перевезення регламентуються статутом автомобільного транспорту, де вказані основні обов’язки і права вантажоперевізника, вантажовідправника і одержувача. Але слід зазначити тут, що поняття в Статуті наведені розпливчасто.
Вищезгаданий документ не має чітко виражених тимчасових рамок, що стосуються термінів доставки вантажів, що перевозяться. Єдине поняття, що зустрічається в статуті по цій темі – це «розумний строк доставки». Не варто сперечатися про те, що розумний термін доставки може бути різним у трактуванні перевізника, експедитора і власне замовника перевезення. Конкретизація цього поняття можлива лише в суді.
Другим нюансом недосконалості статуту автомобільного транспорту є те, що в ньому не передбачається відповідальність перевізника за зрив термінів постачань у внутрішньоукраїнських перевезеннях, відповідальність же за несвоєчасну доставку вантажу при автомобільних перевезеннях надзвичайно мала в порівнянні зі штрафами, осудними постачальникам за несвоєчасну поставку. Так, статут обмежується 15% від фрахту за кожен розпочаті добу запізнення, але вся сума штрафу не повинна перевищувати 90% від загальної суми фрахту.
Важливий факт – строки і порядок оплати за надані послуги. Договір про надання транспортних послуг чітко фіксує ці положення, щоб уникнути різночитань, ухилень від сплати та відшкодування збитків і витрат, що виникли в ході здійснення перевезення не з вини перевізника.
Ділові відносини між вантажовласником і особою, що здійснює або організовують перевезення, можуть носити як регулярний, так і разовий характер. Якщо перевезення здійснюється перевізником, як мовиться, перший м останній раз, то оформляти договірні відносини найчастіше зовсім не обов’язково. Обов’язки один перед одним по ходу виконання і по завершенню угоди виконуються за допомогою проходження умовам заявки на перевезення, а також товаротранспортної накладної з печатками про передачу-приймання вантажу.
До разової заявці на перевезення все ж не варто ставитися легковажно. Так, в ній повинні бути вказані всі аспекти по заплановану перевезенні: дату і час прибуття автомобіля під навантаження, терміни доставки, тип, вагу, обсяг і упаковка вантажу, кількість вантажних місць, спеціальні умови з перевезення, умови застосування та розмір штрафних санкцій. Дуже важливо вказати в заявці всі юридичні реквізити сторін, оскільки вона є запорукою встановлення між сторонами договірних відносин.
Товаротранспортна накладна з юридичної точки зору є куди більш важливим документом, підтверджуючим перевезення вантажу. У ній наведено всі параметри вантажу, дані по транспортному засобу, що здійснює перевезення, а також проставлені печатки вантажовідправника і одержувача, що свідчать про доставку товару до одержувача.
Якщо перевезення здійснюються систематично або хоча б з якоюсь періодичністю, то підписання договору на перевезення є обов’язковою умовою співпраці сторін. Тільки підписавши грамотний договір, контрагент може убезпечити себе від виниклих не завжди приємних під час перевезення нюансів.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.