Вересень 7, 2024

Правила перевезення вантажів по Україні

До внутрішніх вантажоперевезень звертаються практично всі представники бізнесу. Одні компанії закуповують сировину, інші – відправляють товар покупцеві, обладнання у філію або техніку на іншу ділянку. Далеко не всі фірми мають свій парк вантажного автотранспорту. І вони вдаються до послуг транспортних компаній.

У такій співпраці безліч переваг. Професійний вантажоперевізник не тільки має необхідні кадрові та технічні ресурси для надання високого сервісу, а й точно знає і дотримується правил перевезень вантажів автомобільним транспортом. Зупинимося на цьому докладніше. 

Що таке правила вантажоперевезень

Діяльність вантажоперевізників регламентує низка нормативно-правових документів, зокрема ПДР (розділ Перевезення вантажів), Закон про транспорт, Транспортний кодекс, Закон про транспортно-експедиторську діяльність. 

У сукупності всі вони визначають права та обов’язки сторін, тобто відповідальність і права вантажовідправника, права і зобов’язання перевізника. При цьому для низки вантажів діють додаткові підзаконні акти і положення, наприклад, для небезпечних рідин і негабаритних конструкцій. Тому так важливо чітко розуміти, як відправити конкретну сировину, товар або продукцію з дотриманням законодавства. Для компаній, які не мають власного відділу логістики з досвідченим юристом, найкращим варіантом є звернення до професійного вантажоперевізника. Спеціалізовані компанії точно знають, які правила перевезення вантажу. Тому вантажоперевезення проходить без проблем і ризиків.

Транспорт

Правила та умови перевезень вантажів визначають усі нюанси переміщення товарів, виробів, продукції автомобільним транспортом. Для комерційного перевезення вантажів оператор зобов’язаний використовувати транспортні засоби, що перебувають у хорошому технічному стані. В іншому випадку він несе відповідальність за будь-які збитки, які можуть виникнути через порушення цього зобов’язання.

Договір

Вантаж може перевозитися, як основний, капітальний або як додатковий, у складі збірної партії. Зобов’язання перевезення прописуються в договір, який підписують відповідальні представники сторін. 

Контракт на перевезення містить дані, необхідні для виконання і виставлення рахунку за перевезення, зокрема:

  • реквізити відправника;
  • адреса місця навантаження, дата, час;
  • адреса місця розвантаження та реквізити вантажоодержувача;
  • опис вантажу, тобто звичайне найменування його вмісту та упаковки або його маркування відповідно до технічних або інших стандартів, переліків продукції, специфікацій;
  • якщо вантаж вимагає особливих умов, це має бути зазначено в договорі;
  • додатково прописується кількість упаковок, піддонів тощо, загальна вага вантажу;
  • термін доставки вантажу;
  • тип транспортного засобу, який буде використано для перевезення;
  • оціночна вартість вантажу, що перевозиться;
  • будь-яка інша інформація, яка стосується вантажоперевезення.

Перевізник здійснює перевезення з професійною ретельністю на підставі укладеного договору перевезення і даних вантажовідправника про характер вантажу. І навпаки, перевезення вантажів приватною особою не завжди передбачає складання такого контракту. Через що гарантії сторін і відповідальність розмита. 

Транспортна накладна 

Правила перевезень – це не тільки дотримання договірних зобов’язань, а й підготовка, наявність у водія або супроводжуючої особи пакета документів. Транспортна накладна супроводжує вантаж до вантажоодержувача. У ній вказується місце і дата видачі вантажу, реквізити сторін, звичайне маркування вантажу, вага брутто вантажу. Транспортний документ може містити деякі додаткові дані, якщо учасники договору перевезення вважатимуть їх корисними. З повним списком документів, які потрібні для перевезення вантажів, можна ознайомитися в інших статтях на нашому сайті.

Небезпечні та негабаритні вантажі

Перевезення небезпечних вантажів здійснюється відповідно до законодавства, що регулює їхню класифікацію та умови їхнього перевезення. Вантажовідправник зобов’язаний повідомити перевізнику своєчасно точне маркування небезпеки і вид небезпечного вантажу, речовини або предмета. Перевізник зобов’язаний використовувати всі необхідні ресурси для захисту небезпечного вантажу і захисту навколишнього середовища, людей від небезпечного вантажу.

Перевезення негабаритних вантажів регламентується окремими правилами. 

Пакування та маркування вантажів

Якщо цього вимагає характер вантажу, відправник упаковує вантаж так, щоб захистити його від пошкодження під час перевезення. Власник вантажу зобов’язаний забезпечити міцність пакування. Виконується маркування вантажу, якщо це передбачено договором перевезення. Маркування небезпечних вантажів регулюється спеціальними правилами.

Якщо характер вантажу вимагає особливого поводження під час навантаження, транспортування і розвантаження або вимагає зберігання в певному положенні, вантажовідправник повинен маркувати його спеціальною етикеткою. 

Навантаження і розвантаження вантажу

Якщо договором не передбачено інше, вантажовідправник зобов’язаний завантажити вантаж у транспортний засіб. Деякі перевізники пропонують послугу під ключ. У цьому разі вантажно-розвантажувальні роботи виконує транспортна компанія.

Перед відправленням транспортного засобу з вантажем перевізник проводить документальну перевірку вантажу, перевіряє зовнішній стан, кріплення в транспортному засобі.

Вага вантажу не повинна перевищувати допустимі норми, оскільки за перевантаження відправник, перевізник і водій несуть відповідальність. У разі виявлення подібного порушення виписується штраф.

Перевізник не зобов’язаний опечатувати вантажний простір транспортного засобу. Однак, якщо вантажовідправник того вимагає, перевізник повинен дозволити вантажовідправнику накласти пломбу.

Вантажоодержувач зобов’язаний вивантажити вантаж із транспортного засобу перевізника в присутності перевізника на місці доставки. Одержувач приймає вантаж за актом приймання-передачі. 

Доставка

Доставка здійснюється за затвердженим графіком і за узгодженим маршрутом. Відхилення від цих умов може бути розглянуто, як порушення договірних зобов’язань. У дорозі відповідальність за цілісність і збереження вантажу несе вантажоперевізник. Його відповідальність закінчується, коли вантаж передано одержувачу за актом.

Кому довірити вантажоперевезення по Україні

Правила перевезення вантажів – це не просто бюрократичний елемент. Це реально робочий інструмент, який допомагає сторонам врегулювати взаємини під час вантажоперевезення. Завдяки всім деталям, які вказані в різних нормативних актах, відправник, перевізник і одержувач захищені від будь-яких несподіванок у своїй діяльності.

«Неоліт Логістикс» працює в суворій відповідності з правилами перевезення, тому клієнти транспортної компанії можуть спокійно займатися бізнесом, не переживаючи за вантаж. Дізнатися більше про діяльність перевізника можна за контактним телефоном або в офісі.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.