Вересень 7, 2024

Штрафи за перевантаження

Штрафи за перевантаження у вантажних перевезеннях є важливим фактором забезпечення безпеки дорожнього руху та запобігання пошкодженню інфраструктури. Перевантаження транспортного засобу призводить до ризику серйозних пошкоджень його вузлів і конструкцій, що може бути небезпечно як для водія, так і для інших учасників дорожнього руху. Також перевантаження машини завдає шкоди дорожній інфраструктурі. Розглянемо взаємозв’язок перевантаження, безпечного руху та стану дорожнього покриття.

Що таке максимально допустима вага

Обмеження щодо ваги варіюються залежно від типу транспортного засобу. Усі вантажівки мають у технічному паспорті зазначення максимальної «загальної ваги транспортного засобу». Також у документах до транспортного засобу вказана його маса без навантаження. Шляхом простих обчислень можна визначити вагу вантажу і  який автомобіль зможе перевезти. Наприклад, гранично допустима вага навантаженого авто – 40 тонн. Автомобіль важить 16-18 тонн, а вантажу має бути не більше 22 тонн. Також виробники вказують навантаження на осі, які не можна перевищувати.

Чому важливо не допускати перевантаження

Існують очевидні потенційні наслідки руху транспортного засобу з перевищенням ваги.

  • Безпека. Вага перевантаженого автомобіля має великий вплив на характеристики керованості. Як тільки перевищено встановлену виробником межу ваги, автомобіль втрачає керованість. Зміщується центр ваги вантажівки, що робить її нестійкою на поворотах. Додаткова вага збільшує гальмівний шлях у будь-яких погодних умовах, створить додаткове навантаження на шини та елементи підвіски.
  • Знос дороги. Рух перевантажених вантажівок обходиться бюджету країни в мільярди гривень, які йдуть на ремонт зношених доріг і мостів. Перевантажені осі викликають більший знос дорожнього покриття, ніж правильно завантажені транспортні засоби.
  • Дотримання законодавчих норм. Хоч перевантажений транспортний засіб перевозить більше товарів, але відповідальний перевізник, який веде діяльність відповідно до норм законодавства, знищує ризики штрафів та інших санкцій, працює спокійно.
  • Страховка. Якщо автомобіль потрапить в аварію і буде виявлено, що він перевантажений, страховка буде анульована. Це означає, що, перевантажуючи вантажівку, перевізник свідомо позбавляє себе страховки.
  • Витрата палива. Не важливо, який штраф за перевантаження автомобіля може бути виписаний водієві. Компанія від самого початку зазнає збитків, оскільки при перевищенні допустимих параметрів ваги збільшується витрата палива. А воно коштує сьогодні великих грошей.

Даремно багато водіїв і власників вантажу думають, що зайву вагу не буде виявлено. На окремих ділянках європейських доріг, на пунктах пропуску використовуються спеціальні системи зважування. Їхні датчики зчитують дані про розміри і вагу транспортного засобу, що проїжджає, що дає змогу виявляти перевантажені транспортні засоби. Камери на місці забезпечують розпізнавання номерних знаків і зображення транспортного засобу. Дані передаються дорожнім інспекторам, які супроводжують транспортний засіб на стаціонарний пункт зважування. Якщо порушення підтверджено, покарання за перевантаження вантажного авто не уникнути.

Які покарання передбачені за перевантаження в Україні

Як правило, штраф за перевантаження залежить від тяжкості правопорушення. У деяких випадках санкція передбачає грошовий штраф, в інших – накладення обмежень на водіння або утримання транспортного засобу доти, доки вимоги не будуть виконані.

У 2024 році розмір штрафу за перевантаження в Україні розраховується за таким алгоритмом:

  • менше 2% – 1,7 тис. грн.;
  • 2-5% – 5,1 тис. грн.;
  • 5-10% – 8,5 тис. грн.;
  • 10-20% – 17 тис. грн.;
  • 20-30% – 34 тис. грн.;
  • понад 30% – 51 тис. грн.

Виходячи з цього алгоритму відповідні органи визначають, скільки штрафу за перевантаження вантажного автомобіля заплатить компанія перевізник або власник транспортного засобу (якщо він діє за індивідуальним контрактом). 

Допустиме навантаження на вісь в Україні становить:

  • для автомобілів з одиничною віссю – до 11 тонн;
  • для вантажівок із двома осями – не більше 16 тонн;
  • для транспорту з 3 і більше осями – до 22 тонн.

Щоб уникнути неприємностей і ризиків, пов’язаних із перевантаженням транспорту, зокрема випадкового, достатньо придбати осьові вагові майданчики. Вони дають можливість точно зважувати вантажний транспорт для відповідності вимогам. А щоб не отримати штраф за перевантаження на вісь, важливо дотримуватися правильної розстановки вантажу в кузові автомобіля. Для цього в причепах і кузовах використовують обмежувачі бокового зсуву, стягнуті ремені, що запобігають несанкціонованому переміщенню вантажу.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.