Вересень 7, 2024

Правила перевезення негабаритних вантажів по Україні

Автомобільні перевезення негабаритних вантажів залишаються популярною послугою спеціалізованих транспортних компаній. Це пояснюється тим, що цей вид транспортно-логістичної діяльності вимагає спеціального підходу – ретельного планування і підготовки, зокрема, залучення особливих технічних ресурсів, оформлення низки дозволів. Компанія, у якої немає досвіду перевезення негабаритних вантажів, може зіткнутися з низкою нерозв’язних складнощів. Тому так важливо для доставки цього виду знайти надійного партнера, який знає і дотримується правил перевезення негабаритних і великовагових вантажів. Компанія «Неоліт Логістикс» пропонує комплексні послуги з негабаритного вантажоперевезення. Звертаючись до нас, ви гарантовано можете розраховувати на сервіс європейського рівня і чесні ціни.

Що таке негабаритний вантаж

Негабаритний вантаж – це вироби, конструкції, товари, габарити яких за вагою, шириною, висотою або довжиною перевищують допустимі норми. Допустимі габарити транспортних засобів в Україні (разом із вантажем):

  • ширина понад – 2,6 м;
  • дозволена висота перевезення вантажу – 4 м від рівня дороги;
  • допустимий габарит по довжині – 18,75 м;
  • вага понад – 40 т.

Якщо навантажений автомобіль не відповідає зазначеним параметрам, йдеться про негабаритні вантажоперевезення. Через збільшення у негабаритного вантажу розмірів і маси вони не підходять для перевезення звичайними видами транспорту. Їх доставка вимагає використання спеціального обладнання, а також оформлення спеціальних дозволів. Такий підхід дає змогу уникнути створення аварійних ситуацій або інших небезпек на дорозі.

Актуальною темою послуга є під час перевезення:

  • конструкцій в енергетичній та нафтовидобувній сфері;
  • обладнання в будівельній і промисловій сфері;
  • техніки, машин у сільськогосподарському сегменті. 

Які правила діють під час перевезення негабаритних вантажів в Україні

Перевезення негабаритних вантажів автомобільними шляхами України регламентує низка нормативних актів, зокрема, правила дорожнього руху (розділ Перевезення негабаритних вантажів), Закон про транспорт, Транспортний кодекс, Закон про транспортно-експедиторську діяльність. У цих та деяких інших нормативах прописано, які габарити можна перевозити, на скільки може виступати негабаритний вантаж за межі транспортного засобу, як має здійснюватися вантажоперевезення.

Головними під час перевезення негабаритного вантажу є такі вимоги:

  • Огляд водія не повинен бути обмежений вантажем. Вироби і конструкції, що перевозяться, не повинні ускладнювати керування транспортом.
  • Навантажений автомобіль не повинен втратити характеристики стійкості. Продукція, що перевозиться, має бути надійно зафіксована, щоб унеможливити перекидання вантажівки під час руху.
  • У процесі доставки такі вантажі не повинні створювати перешкоди для отримання і розуміння водієм сигналів від інших учасників руху.
  • Вироби і конструкції, що перевозяться, не повинні перекривати дорожні та розпізнавальні знаки, елементи дорожньої інфраструктури.
  • Вантаж не повинен створювати звукові перешкоди.
  • Транспортування негабаритних вантажів не повинно шкодити стану дорожнього покриття або навколишнього середовища.
  • Під час транспортування водій повинен контролювати надійність фіксації та стан вантажу, що перевозиться.

Як правило, забезпечити дотримання правил допомагають вантажівки з бортовою платформою. Цей вид автотранспорту пропонує великий відкритий простір для завантаження негабаритного вантажу, такого як будівельні конструкції, важка техніка, верстати і виробничі лінії. Обов’язково транспортний засіб маркується спеціальною табличкою, яка позначає, що здійснюється транспортування негабаритного вантажу.

Щоб уникнути створення аварійних або небезпечних ситуацій на дорозі, перевізник повинен оформити дозвіл у дорожних служб, які обслуговують ділянку автотраси, по якій буде проходити рух навантаженого транспортного засобу або автопоїзда. 

Перевізник оформляє разовий дозвіл, в якому вказано маршрут і терміни перевезення негабаритного вантажу. Також можна оформити дозвіл на цей вид діяльності на певний період, який не має таких жорстких обмежень, як разовий документ.

Крім дозволу водій повинен мати на руках подорожній лист і товарно-транспортну накладну на вантаж, що доставляється.

Супровід негабаритних вантажів

Коли перевізник звертається до дорожніх служб за дозволом, відповідальні особи приймають рішення про необхідність супроводу транспорту патрульною машиною ДАІ.

Замовити перевезення негабариту в Україні

Перевезення негабариту – вид діяльності, що вимагає підготовки перевізника, досвіду, а також спеціальних технічних ресурсів. Автомобіль і варіант кріплення конструкцій і виробів вибираються з урахуванням параметрів і властивостей об’єкта, що перевозиться. Вантажоперевізник повинен мати профільну ліцензію. Тому потрібно звертатися за послугою до професіоналів. Довіряючи виконання роботи кваліфікованому досвідченому перевізнику, ви уникнете будь-яких ризиків, зокрема, штрафу за негабаритний вантаж, затримки або арешту вантажу, зриву термінів доставки та економічних втрат.

Організація вантажоперевезення негабаритних вантажів складається з таких етапів:

  • аналіз ризиків і оцінка завдання;
  • вибір транспорту і способу кріплення;
  • розробка маршруту;
  • узгодження та підготовка документів;
  • розрахунок вартості послуги.

Фахівці компанії «Неоліт Логістикс» ретельно опрацьовують кожне замовлення, щоб знайти оптимальні логістичні рішення. Ми є досвідченим перевізником, ретельно вивчили транспортну інфраструктуру України. Ці переваги дозволяють нам впевнено займати лідерські позиції на транспортно-логістичному ринку України. Переваги співпраці з «Неоліт Логістикс»:

  • великий автопарк;
  • кваліфікований штат;
  • досвід негабаритних вантажоперевезень;
  • конкурентні прозорі ціни;
  • індивідуальний підхід.

Успішна реалізація сотні проектів – причина, через яку наші клієнти звертаються до нас повторно і рекомендують нас своїм партнерам. Якщо ви хочете перевезти великогабаритний вантаж відповідно до всіх правил і норм, зв’яжіться з нашим менеджером. Спеціаліст надасть детальну консультацію, розповість, який вантаж вважається негабаритом, як його потрібно перевозити за правилами, як ми реалізуємо такі проекти. Після уточнення всіх деталей ми запропонуємо вам вигідне логістичне рішення.

Скільки коштує доставка негабаритних вантажів

Ціна перевезення великих, важких, негабаритних конструкцій, виробів, товарів складається з численних чинників. Вартість розраховується після аналізу та оцінки типу, виду, характеристик вантажу, відстані. Вона залежить від складності маршруту, видів техніки та обладнання, яке буде залучено для вирішення завдання. Після розрахунків сума вноситься в договір і залишається незмінною. Дізнатися більше про порядок ціноутворення послуги можна у менеджера за телефоном або під час очної зустрічі в нашому офісі. Будемо раді посвятити вас в усі важливі деталі.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.