Травень 24, 2022

Особливості та правила перевезення вантажів у Європі

Європа – один із пріоритетних міжнародних напрямків для транспортно-логістичних компаній України. Можливість швидкої доставки товарів у будь-яку точку Європейського Союзу асоціюється з комерційною вигодою та стабільним розвитком виробничого чи торговельного підприємства. З огляду на особливості вантажних перевезень можна вільно вирішувати бізнес завдання, не зустрічаючи перешкод на своєму шляху. Основні види вантажоперевезень здійснюються автомобільним, повітряним, морським транспортом.

Морські вантажоперевезення в Європі

Найбільші морські порти в Україні розташовані в Одесі, Маріуполі, Миколаєві, Чорноморську, Южному. Основні європейські напрямки – порти Гамбург, Роттердам, Вільнюс, Антверпен, Гданськ, Бремерхафен та Гдиня. Переваги транспортування морським транспортом включають низьку вартість, можливість доставляти однією партією велику кількість вантажу (за обсягом, вагою). Терміни доставки товарів варіюються у діапазоні 7-25 днів.

Повітряні вантажоперевезення в Європі

Доставка товарів у Європейський Союз авіатранспортом виконується максимально швидко. Це оптимальний варіант, якщо потрібно терміново доставити вантаж, наприклад, квіти, фрукти, продукти, що швидко псуються. Термін виконання замовлення – 1-5 днів. Єдиний недолік – висока вартість послуги, що позначається на кінцевій ціні товарів, що перевозяться.

Автомобільні вантажні перевезення в Європі: порядок

Автомобільні вантажні перевезення в Європі є найбільш затребуваним і популярним способом доставки товарів у пункт призначення. Головною перевагою автомобільних перевезень є можливість доставити вантаж у форматі від дверей до дверей, чому сприяє розгалужена мережа дорожнього сполучення. Оптимальний маршрут та режим руху розробляється для кожної вантажівки або автопоїзда індивідуально, що дозволяє вибирати обґрунтовані, економічно вигідні рішення.

Щоб виконувати міжнародні рейси, компанія-перевізник має отримати відповідну ліцензію. Ліцензія дає право транспортним засобам з товаром пересуватися територією країн Європейського Союзу в рамках транзитного перетину або двосторонніх перевезень. Порядок видачі ліцензій визначено Регламентом Парламенту Європи та Радою ЄС. Номер документа, підписаного 21 жовтня 2009, 1072/2009.

У документі викладено правила доступу на ринок міжнародних вантажних перевезень. Ліцензія діє на строк до 10 років. Ліцензія – обов’язковий документ, наявність якого контролюється представниками компетентних органів. Якщо автомобільні вантажні перевезення в Європі виконуються без дозвільних документів, компанії-перевізнику загрожує великий штраф, розмір якого може досягати 15 тис. євро.

Документи для автомобільних вантажних перевезень по Європі

Щоб здійснювати міжнародні рейси, потрібно дотримуватись вимог, що діють у країнах ЄС. Правила перевезення вантажів у Європі на вантажному автомобілі передбачають наявність у водія пакету супровідної документації:
Документи, що підтверджують право керувати транспортним засобом (техпаспорт, посвідчення водія).

  • Товарно-транспортна накладна за формою CMR. Папір заповнюється відправником вантажу за зразком, представленим співробітниками транспортної компанії, підтверджує факт наявності договору на транспортування вантажу. Документ визначає відповідальність сторін – відправника, отримувача, перевізника.
  • Документ митного транзиту TIR. Обов’язковий супровідний папір, який дозволить безперешкодно долати кордони інших держав та доставляти товари до пункту призначення в опломбованому кузові.
  • Дозвіл EKMT, який на певний період робить правомірним перебування та проїзд територією країн учасниць договору, підписаного представниками 54 держав. У тому числі Великобританія, Іспанія, Польща, Туреччина, Німеччина.
  • Бортовий журнал.
  • Екологічний сертифікат оформлений за стандартом ЄВРО-3, ЄВРО-4, ЄВРО-5.
  • Документ страхування CMR – це вид страхування відповідальності для перевізників за міжнародними напрямками.
  • декларація T-1. Папір необхідний для безперешкодного транзитного пересування територією країн ЄС.
  • декларація EX-1. Папір необхідний для правомірного експорту товарів за кордон.
  • Супровідні документи для вантажу (рахунок-фактура, сертифікат, що пояснює походження товару, пакувальний лист).

Особливості автомобільних вантажоперевезень у Європі обумовлені типом вантажу, що перевозиться. Якщо транспортуванню підлягають небезпечні речовини, водій повинен мати спеціальні дозволи, що свідчать про професійну підготовку та присвоєння кваліфікації. Для правомірного транспортування небезпечних речовин необхідно свідоцтво ADR у рамках чинної угоди ДОПНГ.

Автомобільні вантажні перевезення в Європі: що змінилося

Правила перевезення товарів територією Європи зазнали змін у 2022 році. Пакет мобільності актуальний для водіїв та компаній-перевізників, які працюють у країнах ЄС. Оновлений Пакет мобільності (перелік вимог для правомірного транспортування товарів автомобільним транспортом):

  • Повідомлення через спеціальну інформаційну систему IMI про делегування повноважень водію.
  • Контролює оплату праці водія відповідно до тарифів, що діють на території країни, в якій він перебуває та надає послуги.
  • Реєстрація фактів перетину кордону за допомогою цифрового тахографа, що встановлюється на борту транспортного засобу.
  • Інтервал між каботажними перевезеннями (не більше однієї країни) – щонайменше 4 днів.

Через кожні 8 тижнів вантажний автомобіль має вирушати на базу. З 20 травня 2022 року вантажоперевізнику доведеться оформлювати ліцензію ЄС на право провадження транспортної діяльності. Зміни зачепили технічне оснащення транспортних засобів. Починаючи з 6 липня 2022 року, кожен вантажний автомобіль має оснащуватися датчиками, які контролюють рівень тиску та температуру в шинах. Вимога є актуальною для вантажних автомобілів, які сертифікуються вперше. Нововведення має на меті підвищення безпеки руху на дорогах.

Компанії-перевізники України та водії, що працюють у них, зараз орієнтуються на вимоги AETR – Європейської угоди, що регламентує порядок роботи екіпажів вантажівок, що здійснюють міжнародні рейси. Передбачається, що у найближчому майбутньому виконання принаймні низки пунктів Пакету мобільності стане обов’язковим для перевізників третіх країн, які не входять до складу ЄС.

Щоб здійснювати автоперевезення Європою, доведеться обладнати автомобіль системою контролю та обмеження швидкості. У систему входять камери, які зчитують знаки дорожнього руху, що приводить у дію блок сповіщення водія про необхідність зменшити швидкість. Сповіщення водія виконується в звуковому та візуальному режимі – система подає звуковий сигнал, одночасно на панелі приладів відображається відповідний значок.

Ринок вантажоперевезень у Європі 2022: основні тенденції та нововведення

Ринок вантажоперевезень в Європі в 2022 році за прогнозами експертів зазнає впливу численних ризиків, серед яких пандемія та нестабільність політичної ситуації. У ЄС гостро відчувається дефіцит водіїв вантажних автомобілів, який у 2022 році досягнув рівня 17%.

Прогнозовані бізнес-тренди – зростання ставок на транспортно-логістичні послуги, орієнтир на екологічно безпечні рішення, збільшення попиту на контейнерні перевезення, прискорення процесів цифрової взаємодії зі співробітниками та партнерами. Серед перспективних рішень – зростання колаборації (налагодження партнерських відносин із суміжними учасниками бізнесу, об’єднання сервісів), мінімізувати витрати вдасться за допомогою ефективного управління та цифровізації робочих процесів.

В Австрії підвищується рівень заробітної плати водіїв-дальнобійників приблизно на 5% і запроваджується податок на CO2 у розмірі 30 євро за тонну. У Бельгії діють скориговані правила користування стільниковим телефоном під час керування вантажними автомобілями. Використання стільникових телефонів і програвача припустимо, якщо пристрій зафіксовано на панелі приладів. Штраф за недотримання вимог – 174 євро. У деяких регіонах, наприклад, у Валлонії, зростає ставка транспортного податку (дорожнього збору).

У Великій Британії з початку року набув чинності законопроект про митний контроль та митні декларації, який регламентує порядок перетину вантажними автомобілями кордону з ЄС. Перевізники зобов’язані повідомляти уповноважені органи Великобританії про імпорт аграрної та продовольчої продукції. З 1 липня здійснюватиметься посилений фітосанітарний контроль – необхідні відповідні сертифікати. Перевізникам, які спрямовують свої вантажівки до Великобританії, доведеться реєструватися на спеціальному ресурсі GVMS (служба руху вантажних автомобілів). Після реєстрації в системі транспортних засобів їм надається індивідуальний номер GRM. Документ GRM містить інформацію про митну декларацію. Перетин кордону з ЄС проходитиме за новою системою EES (Entry-Exit System), що призведе до збільшення часу процедури.

У Німеччині з початку 2022 року збільшилася заробітна плата водіїв-дальнобійників до 9,8 євро на годину. Водії-іноземці, які здійснюють міжнародні рейси на території Німеччини, можуть розраховувати на збільшення зарплати. Зростання ставки для делегованих водіїв відбулося у Франції – до 10,5 євро на годину.

У Нідерландах проїзд на територію екологічних зон у 14 містах стане можливим лише за наявності сертифікату ЄВРО-6. За відсутності сертифіката можна отримати 1-денний дозвіл на проїзд, на який встановлено ліміт – не більше ніж 12 дозволів протягом року на один транспортний засіб. Передбачено штраф за куріння усередині кабіни вантажівки, яка прирівняна до робочого місця. Розмір штрафу за порушення норм антитютюнового закону – 450 євро.

У Польщі діють нові штрафні санкції для водіїв, котрі порушили правила руху на дорозі. Максимальна сума штрафу – 6,5 тис. євро. Відповідальність за протизаконні маніпуляції з тахографами – позбавлення прав водія. Посвідчення водія буде вилучатися на строк 3-6 місяців за наступні порушення:

  • Відсутність персональної картки для зчитування показань тахографа.
  • Використання картки водія, що належить іншій особі.
  • Управління транспортним засобом без реєстраційного аркуша тахографа.
  • Управління вантажівкою з вимкненим тахографом.

Уряд Білорусі визначив список товарів, які забороняється ввозити на територію країни. До списку потрапила продукція країн ЄС, а також США, Канади, Великої Британії.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.