Вересень 7, 2024

Які документи потрібні для міжнародних перевезень

У 2024 році отримали оновлення правила міжнародних вантажоперевезень. Ці зміни відбулися в рамках «Угоди про лібералізацію вантажних перевезень». Розповімо, які документи потрібні для міжнародних вантажоперевезень сьогодні.

З чим пов’язані зміни

Влітку 2024 року продовжено дію «транспортного безвізу» між Україною та ЄС. Таку назву отримала в профільному середовищі «Угода про лібералізацію вантажних перевезень». Можливість продовження такого співробітництва стала можливою після низки доповнень і змін, що зачіпають діяльність українських та іноземних вантажоперевізників.

Які зміни внесено до Угоди про вантажоперевезення?

Під приціл наших експертів потрапив перелік документів для міжнародних перевезень. Важливий нюанс: усі вони мають містити узгоджені відомості. Простими словами, дані в усіх транспортних паперах мають підтверджуватись документами, оформленими державними органами. І кожен окремий документ у цьому пакеті стає частиною загального опису вантажу.

Спочатку розглянемо документи для міжнародного перевезення вантажів, які повинні бути на руках у водія або супроводжуючої особи. При цьому частину з них повинен надати транспортній компанії власник вантажу.

Документи для транспортної компанії:

  • Транспортні документи для міжнародних перевезень – техпаспорт авто, водійське посвідчення, ліцензія, подорожній лист.
  • ЄКМТ (CEMT) – дозвіл на безперешкодне перевезення вантажів територіями країн ЄС.
  • Сертифікат міжнародних перевезень, що підтверджує виконання пломбування вантажу відповідно до вимог.
  • Під час транспортування небезпечних вантажів потрібні ADR документи, що супроводжують вантаж і оформлені відповідно до Європейської угоди про перевезення небезпечних вантажів.
  • Страховка, що відповідає CMR.

Ці документи для перевезення товару через кордон готує компанія-перевізник. Також перед відправкою вантажу його власник передає водієві такі документи на вантаж при міжнародних перевезеннях:

  • рахунок-фактура;
  • сертифікат походження;
  • CMR – міжнародна автомобільна накладна, яка є товарно-транспортною накладною.
  • TIR / АТА-Carnet – уніфікований міжнародний митний документ для оформлення вивезення/ввезення деяких категорій товарів.

Також є перелік документів, які не є обов’язковими, але суттєво знижують ризики затримки або арешту вантажів під час вантажоперевезень:

  • Договір власника з перевізником або довіреність на водія. Цей документ підтверджує повноваження та відповідальність перевізника доставити товар до місця призначення та вручити його одержувачу за актом виконаних робіт або під розписку.
  • Фрахтування. Документ супроводу, який підтверджує, що експедитор відповідає за збереження вантажу в дорозі.
  • Акт передачі. Складається під час завантаження і діє до передачі вантажу третій особі – одержувачу.

Додатковий перелік документів для міжнародних перевезень: 

  • декларації T-1 і EX-1;
  • специфікація (для низки товарів);
  • екологічний сертифікат (за необхідності);
  • документ, який підтверджує, що авто пройшло санітарну підготовку.

Особливості пакета документів для міжнародних перевізників

«Транспортний безвіз» передбачає такі нюанси:

  • Наявність ліцензії в паперовому вигляді

Вантажоперевізнику з України достатньо виписку про отримання ліцензії з QR-кодом. Цей документ можна запросити в кабінеті перевізника.

  • Одностороннє перевезення 

Якщо перевізник виїжджає за вантажем, тобто перетинає кордон України порожнім транспортом, йому потрібно мати документи, які підтвердять його повернення з вантажем. Таким документом може бути договір на надання транспортних послуг, укладений із власником вантажу. У договорі зазначаються реквізити відправника та місце завантаження.

Якщо транспортний засіб повертається в Україну порожнім, у водія або особи, що супроводжує, на руках мають бути документи, які підтвердять вантажоперевезення в прямому сполученні.

Наклейка на лобовому склі

Затверджено форму наклейки на лобове скло, що використовується для перевезень у рамках Угоди. Якщо вантаж доставляється за дозволом ЄКМТ, наклейку потрібно приховати. Це правило допомагає митним органам і прикордонним службам ідентифікувати авто, що виконують перевезення за Угодою та запобігати каботажним перевезенням.

Якщо ви плануєте відправку вантажу за допомогою нашої послуги «Міжнародні перевезення», документи деякі вам доведеться готувати самостійно. Заздалегідь зв’яжіться з нашим менеджером, щоб уточнити необхідний перелік. Важливо: компанія «Неоліт Логістикс» сприяє своїм клієнтам при оформленні для міжнародного перевезення вантажів документів. Такий підхід високо цінують наші замовники, які можуть зосередитися на бізнесі, тоді як більшу частину бюрократичних питань ми беремо на себе.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.