Серпень 18, 2024

Що таке логістика і чим вона займається

Логістика – складова підприємницької діяльності. Простими словами логістика – це оптимізація управлінських і виробничих процесів, що забезпечує стабільний, ефективний розвиток бізнесу. Наука, що вивчає операції з постачання підприємств сировинними ресурсами, організацію поставок і перевезень, допомагає прискорити виробничі процеси, підвищувати рентабельність і прибутковість бізнесу. 

Що таке логістика

Щоб зрозуміти, що таке логістика, потрібно згадати суть підприємницької діяльності, яка зводиться до доставки виробленої продукції кінцевому споживачеві. Співробітники логістичного відділу керують переміщенням товарних мас. Оптимізують і контролюють процес передачі товарів від виробника до споживача. Логістик управляє поставками сировини, уникаючи вимушених простоїв підприємства, стежить за своєчасним відправленням готової продукції в оптові та роздрібні точки продажу, прогнозує витрати і доходи. Завдяки роботі логістичного відділу підприємства знижуються виробничі витрати, витрати на транспортування і зберігання. 

Функції логістики

Наука розвивається, обростає інструментами та методами, які допомагають досягати мети – пошуку найкоротшого, найзручнішого маршруту доставки продуктів від місця виготовлення до споживача. Основна функція логістики – мінімізація витрат на виробництво, транспортування і зберігання товарів. Разом зі зниженням витрат відбувається збільшення прибутку. 

До завдань логістики входить розподіл ресурсів і навантажень. Раціональне використання трудових і матеріальних ресурсів призводить до підвищення рентабельності виробництва. Прикладом раціоналізації трудових ресурсів у компанії може слугувати заміна кур’єрської доставки документів електронним документообігом. Функції логістики:

  • Створення запасу ресурсів на складі – комплектуючих деталей і матеріалів для виробництва товарів. У цьому питанні важливо знайти золоту середину. Великі запаси сировини асоціюються із заморожуванням обігових коштів. Одночасно зберігання великих запасів сировини на складі означає додаткові витрати. Унаслідок тривалого зберігання сировини збільшуються втрати, пов’язані з псуванням, розкраданнями, зниженням споживчих властивостей через закінчення терміну придатності. Якщо деталей і матеріалів не вистачає, підприємство простоює, що означає втрату потенційного прибутку. 
  • Організація зберігання. Підготовка товарів до доставки кінцевим споживачам включає облаштування складських площ, доставку товарів на склад, сортування та пакування, комплектацію партій. 
  • Транспортування зі складу до місця продажу. Процес доставки товару до кінцевого споживача складається з етапів – вибір відповідного транспортного засобу та оптимального маршруту, оформлення супровідних і дозвільних документів. У разі перевезення небезпечних і цінних вантажів фахівці логістичного відділу залучають експедитора та охорону. 

Логістику доводиться аналізувати варіанти маршрутів, щоб знайти оптимальну вартість вантажоперевезень. Велике значення має швидкість доставки товарів. Під час вантажоперевезень співробітники відділу логістики відстежують місцезнаходження вантажу, контролюють швидкість пересування відповідно до наміченого графіка, підтримують зв’язок із водієм і експедитором, вирішують проблеми, що виникли. Організація міжнародних вантажоперевезень вимагає дотримання стандартів і правових норм, що діють у країнах, територією яких проїжджає вантажний автомобіль. Митне оформлення вантажів – обов’язковий етап організації міжнародних вантажоперевезень. 

Які види діяльності охоплює логістика

Логістика зачіпає різні види діяльності – закупівля сировини і матеріалів, виробництво продукції, організація складського зберігання і транспортування, правовий і юридичний супровід робочих операцій. Чим займається логістика:

  • підготовка товарів до транспортування – пакування, маркування;
  • підбір транспортного засобу з урахуванням особливостей вантажу (швидкопсувний, негабаритний, рідкий або сипучий, небезпечний);
  • розробка маршруту з метою мінімізації витрат – зниження витрат на паливо і супровід;
  • проміжне розміщення на складі;
  • формування збірних вантажів. 

Логістики визначають оптимальне пакування для товарів, враховуючи вагу і можливість повторної переробки. Команда фахівців працює над збереженням споживчих властивостей продукції під час транспортування. Якщо молочні вироби надходять до магазину зіпсованими через недостатнє охолодження, це недолік у роботі логістів. Команда логістів підбирає перевізників, враховуючи коливання тарифів і зобов’язання за контрактами. До завдань фахівців логістичного відділу входить обробка замовлень, контроль запасів, управління транспортом, складами, співробітниками, зайнятими у сфері, прогнозування попиту і пропозиції. 

Види логістики

Щоб дізнатися все про логістику, варто познайомитися з видами логістичної діяльності, яка охоплює різноманітні галузі, зокрема закупівлю та управління товарними запасами. Логістика буває транспортна, складська, митна. Транспортна логістика мається на увазі в більшості випадків, коли мова заходить про цю сферу. Цілі транспортної логістики:

  • планування та організація вантажоперевезень з урахуванням правових аспектів;
  • моніторинг доставки товарів;
  • розрахунок часу і прогнозування ризиків;
  • створення умов для збереження вантажу, управління проміжним зберіганням.

Доставлення товарів у пункт призначення виконується різними видами транспорту, зокрема автомобільним, залізничним, повітряним, річковим і морським. Мультимодальні вантажні перевезення передбачають використання декількох видів транспорту. Для доставки небезпечних, швидкопсувних і негабаритних вантажів необхідний спеціальний транспорт. Під час транспортування малих партій товарів особливого значення набувають збірні вантажоперевезення. З малих партій, які необхідно доставити в один регіон, комплектується велика, що дає змогу знижувати витрати на транспортування. 

Логістика і бізнес

Логістика в бізнесі – це складова комерційного успіху. Компанія виграє в конкурентній боротьбі за рахунок зниження виробничих витрат і собівартості продукції, що дає змогу встановлювати мінімальні ціни для кінцевого споживача. Інші важливі умови успішного бізнесу – збереження споживчих властивостей товарів у процесі перевезення та зберігання. Щоб підтримувати високий купівельний попит, важливо пропонувати свіжі продукти, якісні товари, які мають привабливий вигляд і виконують передбачені функції. 

Своєчасність доставки означає поповнення товарних запасів на полицях магазинів, щоб задовольнити потреби покупців. Дефіцит продукції в точках роздрібного продажу призводить до зниження рівня довіри до бренду і втрати потенційного прибутку. Розподільча логістика займається переміщенням товарів від місця виготовлення до точок продажу. Фахівці цієї сфери орієнтуються на критерії:

  • Рівень попиту на товар.
  • Відповідність товару стандартам якості.
  • Дотримання термінів доставки товарів у необхідній кількості.
  • Мінімізація витрат на доставку.

Завдання в логістиці виконані, якщо вантаж своєчасно доставлено в потрібну точку без втрати товарного вигляду і властивостей. Витрати на перевезення впливають на собівартість продукції. Зниження витрат означає підвищення рентабельності бізнесу. 

Значення логістики

Логістика відіграє основоположну роль у різних сферах діяльності, зокрема в постачанні. Значення логістики можна усвідомити, згадуючи слова французького полководця Наполеона: “Армія марширує на животі”. Це означає, що адекватне і безперебійне постачання військ провізією сприяє військовому успіху. 

Схема точно так само працює в бізнесі. Організація ритмічних поставок сировини і матеріалів призводить до безперервності виробничого процесу. Без ефективної логістики бізнес програє війну за прибутковість. У сфері логістики щорічно обертаються трильйони доларів, які підприємства витрачають на переміщення товарів від місця виробництва до споживача. Переміщення товарів відбувається по налагодженому ланцюжку поставок. 

Логістика – переміщення товарів із точки А в точку В із проміжними процесами транспортування та складування. Ланцюжок поставок – мережа підприємств, які беруть участь у просуванні товарів. Успіх роботи логістичного відділу залежить від деталей:

  • розробка маршрутів з урахуванням доцільності, максимальної швидкості та мінімальної вартості;
  • транспортування вантажів з урахуванням нормативних і правових стандартів;
  • зниження впливу на робочий процес перешкод у вигляді ремонту доріг, перевантаженості трас і заторів, військових дій, несприятливих погодних умов. 

Успіх логістичної діяльності залежить від уваги до деталей, починаючи від продуманої упаковки товарів, закінчуючи оформленням супровідних документів. Неефективна логістика в кращому випадку призводить до зниження прибутку підприємства, в гіршому стає причиною фінансових втрат і збитків. Ефективна логістика відображається в перевагах:

  • зниження витрат;
  • підвищення продуктивності підприємства;
  • раціональне використання складських площ і управління товарними запасами;
  • підвищення якості обслуговування і задоволеності клієнтів, створення сприятливого іміджу бренду. 

Логіст вибирає склад проміжного зберігання з урахуванням пріоритетного виду транспорту. Якщо планується перевозити товари автомобільним транспортом, необхідні під’їзні шляхи, залізничним – вантажні платформи. Розміщуючи товари на складі, логістик враховує попит. Товари меншого попиту розміщуються в далеких частинах складу, підвищеного попиту – у ближніх. Результат раціонального розміщення товарних запасів відбивається в прискоренні навантажувальних робіт, зниженні трудових витрат. Успішна логістика поєднує планування і стратегію. Правильно обрана тактика змушує звичайний рух товарів приносити прибуток.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.