Червень 20, 2017

Топ найбільш продаваних в Україні вантажівок

В останні роки продажі вантажних автомобілів в Україні, зі зрозумілих причин, значно знизилися. Однак протягом другої половини 2016 і першої 2017 ринок продемонстрував стабілізацію і навіть тенденцію зростання.

Можливо, на змінах в статистиці відбився введення стандарту Євро 5, але більш імовірно, що позначається природний знос автопарку, а перевізники просто не можуть продовжувати вичікувати, коли банки знову запропонують сприятливі умови лізингу.
Втім, не будемо шукати першопричини, а краще розповімо, які марки нових вантажних авто користуються найбільшою популярністю в загальнорічному вираженні, і як змінилися смаки покупців в порівнянні з 2015.

Популярні марки – від «каблука» Renault до магістрального тягача Scania

Згідно з дослідженням «Укравтопром», за рік рітейлерам вдалося реалізувати майже вісім з половиною тисяч автомобілів вантажного класу. Статистика враховує як машини розвезення, начебто простенького Renault Kangoo або Mercedes Sprinter, так і великотоннажні самоскиди МАЗ, тягачі Scania, популярні десятітоннікі MAN та ін.

1. Очолює рейтинг автоконцерн Renault, який реалізував 1 684 ТС. Французи і раніше утримували перше місце, але зараз їм вдалося зайняти трохи більше 20% ринку.
2. На 640 машин менше продано під маркою Fiat. У порівнянні з попереднім звітним періодом продажу бренду зросли на 46%.
3. Російський ГАЗ, як не дивно, збільшив кількість експортованих авто на цілих 63% (всього продано 930 шт). У плані зростання з «ТОП 5» його обганяють тільки Renault (68%) і Mercedes-Benz (122%).
4. Четвертий рядок щільно утримує німецький Volkswagen. За рік компанія наростила продажі всього на 17%. Відвантажено 717 одиниць «бусів» і вантажівок.
5. Замикає п’ятірку відкриття року – Mercedes-Benz. Цілих 673 нових вантажних автомобілів вдалося реалізувати через дилерську мережу виробника.

Також непогані результати показали Ford, Peugeot, Citroen і ЗАЗ. Всі зазначені бренди підвищили продажу майже вдвічі в кількісному представленні, але не дотягли навіть до 500 одиниць.

Справжні важкі машини – що з «жителями» міжміських трас?

Куди цікавіше виглядає статистика по новим вантажівкам, чия повна маса перевищує три з половиною тонни. Їхні продажі за звітний рік зросли на 47%, склали приблизно чверть від сумарної кількості в категорії (близько 2000 одиниць реалізовано).
1. Лідерство на ринку захопив російський ГАЗ (всього 17% від загального кол-ва продажів). Виробник збільшив оборот техніки на 130%, відвантажив 349 машин різної тоннажності.
2. На другу сходинку піднявся MAN, вперше отримавши трохи більше 15% ринку – 321 вантажівки реалізовано.
3. Несподівано втратив позиції білоруський гігант МАЗ (312 авто за рік). Однак експерти пов’язують це з переходом на стандарт Євро-5. Фактично, завод почав поставляти продукцію в Україну тільки в другому півріччі 2016.
4. Одну рядок, в порівнянні з минулим роком втратила Scania. Українські дороги побачили всього 179 одиниць новеньких тягачів всесвітньо відомої марки.
5. Замкнули п’ятірку інші шведи – Volvo з показником 148 машин. Це 7% від ринку і + 147% в річному вираженні.

Як бачите, статистика вийшла дуже цікавою. Для наочності публікуємо весь рейтинг по важким машинам.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.