Червень 19, 2017

Чого очікувати від наступної одеській конференції по євроазіатського повідомленням?

Нещодавно в Одесі завершилася виставка «Інтер-транспорт», на якій, крім суто технічних аспектів мореплавства, модернізації інфраструктури портів Херсонської, Миколаївської та Донецької області, обговорювалися також питання транспортних коридорів Європа-Азія, спрощення торгівлі, реалізації транспортних проектів в межах Балтійського, Каспійського і Чорного морів.

У заходах брали участь делегації з країн ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) на чолі з Прем’єр-міністрами і представники ЄС, Єврокомісії. Ніяких офіційних документів в ході круглих столів і конференцій підписано не було, але концепція розвитку транспортного коридору разом зі створенням зони вільної торгівлі між державами ГУАМ обговорювалася досить жваво.

Підготовка до серйозних заходів

В іншому, відсутність результату зовсім нічого не означає, адже МІУ починає підготовку до іншої конференції на високому рівні. Подія відбудеться на початку вересня в Одесі і буде називатися «Інтегровані транспортні коридори Європа-Азія». Зустрічі пройдуть за участю Прем’єрів, керівників транспортних структур, послів країн-учасниць, представників великого бізнесу і міжнародних організацій.

Одним з головних пунктів порядку майбутнього події планується формування та нарощення вантажопотоку у напрямку Європа-Азія. Це ключове питання для України, особливо після звісток про те, що т.зв. «Новий шовковий шлях» перестав вважатися перспективним проектом, по крайней мере, для нашої транспортної системи.

Транзитний потенціал країни необхідно використовувати, але все залежить від умов, які ми здатні запропонувати міжнародним партнерам. У Мінінфраструктури це прекрасно розуміють, тому в рамках саміту також запланована спеціальна сесія для обговорення можливих конкурентних переваг нового коридору Європа-Азія.

Поки рано говорити про те, які конкретно інфраструктурні проекти будуть намагатися просунути політики, але, з великою часткою ймовірності, мова піде про те ж, що обговорювали в рамках зустрічі представників ГУАМ – модернізація портів і створення єдиних коридорів, спрощення торгівлі з метою отримання оптимальних за вартістю умов перевезень вантажів.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.