Травень 12, 2015

Динаміка перевезень вантажів за перший квартал 2015

У сфері вантажних перевезень одним з головних показників динаміки розвитку галузевого ринку є обсяг перевезень. Даний реліз присвячений огляду статистичних даних, що стосуються обсягом вантажоперевезень допомогою різних видів транспорту за перший квартал 2015 в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Аналізуючи динаміку вантажопотоку, оброблюваного різними видами транспорту в Україні, слід дійти висновку, що українські компанії в першому кварталі поточного року змогли скоротити кількість перевезеної продукції. Так, згідно з даними Державної служби статистики обсяг перевезень за перші три місяці 2015 в порівнянні з тотожним періодом минулого року знизився майже на 24%, склавши 136 мільйонів тонн. Вантажообіг підприємств, які безпосередньо здійснюють перевезення, також скоротився, склавши 68200000000 тоннокілометрів. Дані наведено без урахування окупованих територій АРК, Донецької та Луганської областей.

Результати статистичних досліджень ринку залізничних перевезень також невтішні. Обсяг транспортування залізниці зменшився на 22,4%, склавши 77900000 тонн. Найбільші обсяги скорочення показала перевезення кам’яного вугілля (49,7% падіння), який, як відомо, є основним вантажем східного регіону країни. Стрімке падіння також зазначено у транспортній передачі нафти і нафтопродуктів (на 44,7%), а також коксу (на 43,3%), чорних металів та їх брухту (близько 35% скорочення). Найменше в обсягах падіння постраждали перевезення зернових, будівельних матеріалів та цементу, а також лісових вантажів. Пояснення тому – затребуваність ринку в продукції цих категорій.

Перевезення вантажів автотранспортом тільки підтверджує загальну тенденцію. Обсяги перевезень допомогою дорожнього виду сполучення скоротилися порівняно з першим кварталом чотирнадцятого року до 31,4 млн тонн. Індекс падіння дорівнює 29,7%.

Скоротився також і обсяг перекачування рідких і сипучих вантажів по магістральних трубопроводах. Таких вантажів транспортовано близько двадцяти шести мільйонів тонн, що на п’яту частину менше, ніж за аналогічний період 2014 року. Обсяг перекачування газу зменшився на 25,2%, а рідкого аміаку на 19,5%. Упала і транзитна передача цих продуктів (газу на 31,4%, аміаку на 18%). Збільшилися, що природно, транзит і перекачування чорного золота на українську територію (на 10 і сім відсотків відповідно).

Річкового ж і морському флотам вдалося збільшити обсяг перевезених вантажів до 31,4 млн тонн. Показник зростання цього разу близько семи відсотків від обсягу, перевезеного за аналогічний торішній період.

Загальний обсяг оброблених вантажів в рибних і торговельних портах країни, так само як і на промислових причалах зріс трохи менше ніж на три відсотки (2,9%). Кількість таких вантажів склало трохи більше 36 мільйонів тонн. Перевалка вантажів експортного та транзитного напрямку скоротилася (на 1,5% і 13,9% відповідно), в той час як перевалка внутрішніх вантажів зросло в 7,7 разу, а імпортуються на 35,3%.

Крім річкового і морського транспорту збільшилися лише обсяги, оброблювані авіаційним транспортом. Авіатранспорт доставив в першому кварталі 2015 двадцять тисяч тонн вантажів, що стало на чотири відсотки більше за аналогічний минулорічний період.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.