Квітень 21, 2016

Вимоги до перевезення небезпечних вантажів

Перевезення небезпечних вантажів строго регулюється Міністерством внутрінею Справ України Наказом № 22 від 26.07.2004г., «Про затвердження правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів».

Транспортування небезпечних вантажів включає в себе дотримання безлічі різних правил і вимог, які є обов’язковими до виконання, а також підтвердження відповідними документами. Так, наприклад, не всі водії можуть допускатися до перевезення небезпечних вантажів, рівно як і не весь транспорт.

При перевезенні оасних вантажів правила і вимоги ставляться до водіїв, транспортному засобу, упаковці, супровідної документації.

Водії проходять спеціальну підготовку, яка включає в себе:

1. Вивчення інформації про небезпеку вантажу, позначенні транспортних засобів і упаковки;
2. Вивчення властивостей і основних параметрів небезпечних вантажів;
3. Надання першої медичної допомоги;
4. Дії в разі аварійної ситуації;

Також водієві транспортного засобу, що перевозить небезпечний вантаж, забороняється зупинятися поблизу автозаправок і населених пунктів, курити в транспортному засобі (дозволено на відстані не менше 50 метрів), розводити відкритий вогонь (дозволяється на відстані не менше 200 метрів), різко гальмувати, здійснювати обгін транспортних коштів, які рухаються зі швидкістю понад 30 км / год, допускати до керування транспортним засобом третіх осіб.

Транспортний засіб має бути підготовлено для перевезення конкретного типу вантажу. Наприклад перевезення зжіженних газів проводиться в спеціальних цистернах-газовозах. Особливістю таких цистерн є те, що вони оснащені подвійними стінками які заповнені трудногорючим матеріалом, а також несучої зовнішньою оболонкою. Для перевезення етилового спирту використовують цистерни з теплоізроляціоннимі властивостями. Загальні вимоги це: підвищена пожежна безпека, попереджувальні написи, сигнальні вогні, посилені габарити, теплоізоляція, екранована проводка.

Упаковка для небезпечних вантажів також делется на групи і повинна бути промаркерована:

– Група упаковки I – речовини з високим рівнем небезпеки;
– Група упаковки II – речовини із середнім рівнем небезпеки;
– Група упаковки III – речовини з низьким рівнем небезпеки.

У супровідній документації обязетельной є маркування кольоровим штемпелем на накладної, відповідно класифікації вантажу: «небезпечно», «отруйно», «їдка речовина», «стиснений газ», «легко запалюється» і т.д. Обов’язкова наявність Паспорта Безпеки на вантаж.

Антоненко М.І.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.