Серпень 11, 2016

Система «ProZorro» – що це дасть Україні?

Громадські активісти та журналісти тепер мають можливість відслідковувати все, що діється на ринку держзакупівель. А серпні вступив в силу Закон України «Про громадські закупівлі» від 25.12.2015 № 922 -VIII, згідно з цим законом все понадлімітні тендери (понад 200 тисяч гривень для товарів і більш 1,5 млн гривень для послуг) тепер будуть проводитися через електронну систему ProZorro.

1. Що таке «ProZorro»?

ProZorro це електронна система публічних торгів яка повинна замінити складні «паперові» тендери.

2. Хто її створив?

Система позиціонується як спільний проект влади і бізнесу, а так само некомерційних організацій.

Весь проект організувала команда з 30-ти чоловік, в ньому були так само задіяні 150 волонтерів. Головними натхненниками створення системи стали: Олександр Стародубцев – випускник Києво-Могилянської Мізнес-Школи, фахівця з біржової торгівлі і електронних торговельних систем; Андрій Кучеренко – тоді ще співробітник E & Y; Павло Шеремет – міністр економічного розвитку і торгівлі в 2014 році.

Після відходу Шеремета ситуація для ProZorro здавалася хиткою. Але новий імпульс проекту дав Дмитро Шимків – заступник голови Адміністрації президента з питань проведення адміністративних соціальних і економічних реформ. Він запропонував не чекати поки законодавство дасть можливість впровадити систему, а пристосував систему до нинішнього законодавства. Такий підхід виявився прийнятним і команда дійшла згоди з декількома діючими торговими майданчиками, створити загальну базу. Основні принципи роботи системи були підписані на меморандумі 9 вересня в Укрінформі.

Організація, якій належала система ProZorro, Transparency International, допомогла не допустити бюрократичної тяганини і забезпечила прозорість впровадження системи в Україні.

3. Скільки коштувала система?

Піонерами в інвестуванні системи стали самі торгові майданчики і до системи вдалося залучити майже 35 тисяч дол. США. Причому всі ініціативи були заявлені як соціальні, без можливості заробітку. Кабінет Міністрів України не залишився осторонь і виділив 17 млн ​​гривень на модернізацію системи. У свою чергу США має намір виділити 14 млн дол на впровадження електронного управління.

4. Скільки коштів було зекономлено завдяки системі ProZorro?

На даний момент держава змогла заощадити бюджетних коштів на 2,5 млрд гривень, а до кінця року економія може перевищити 5 млрд гривень. Після того, як всі торги в обов’язковому порядку стануть проводити через систему, витрати Укравтодору скоротяться на 10-15%.

Для України система ProZorro – це вихід на новий економічний рівень.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.