Лютий 23, 2016

Навалочні вантажі

Навалочні (насипні) вантажі – це вантажі, для транспортування яких не використовується тара, так як її неможливо застосувати до даних видів вантажів. Одна з головних характеристик таких вантажів це їх сипкість і постійна зміна нестабільної форми. У навалювальних вантажів немає чітких розмірів. Основні параметри їх вимірювання це вага і обсяг. Основні види навалювальних (насипних) вантажів це: будівельні матеріали, вугілля, руда, зернові, продукти гірничодобувної промисловості. Особливість цих вантажів полягає в тому, що вони складаються з рухомих частинок різного розміру, які можуть бути як однорідними, так і неоднорідними за своїм складом. Теоретично навалочні вантажі можна розділити на дві основні категорії: зернові і не зернові. До зернових відносяться вантажі сільськогосподарського призначення, а до НЕ зерновим всі інші (промислові, будівельні, продовольчі).

Для перевезення навалювальних вантажів використовують два види транспорту: автомобільний (сухопутний) і морський. У будь-якому з видів перевезення існує певна небезпека при транспортуванні: вантаж може самовільно переміщатися, зміщуватися, до борту автомобіля, судна створюючи тертя і нагрів поверхні; може самозайматися і самосогреваться; може виділяти в вантажних приміщеннях отруйні і вибухові гази, знижувати вміст кисню в трюмні повітрі; прискорювати корозію металу; порушувати місцеву або поздовжнє міцність судна.

Щоб забезпечити безпечне транспортування навалочних вантажів судоводитель зобов’язаний мати повну інформацію про фізико-хімічні властивості даного вантажу про його вплив на судно екіпаж і навколишнє середовище в процесі перевезення. Важливо враховувати так само той факт, що під час перевезення деяких видів вантажів відбувається їх ущільнення або висушування.

Навалочні та насипні вантажі транспортуються великими партіями і перевантажуються в портах на обладнаних причалах із застосуванням спеціалізованого обладнання.

Антоненко М.І.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.