Травень 6, 2016

Не дай себе обдурити. Як розпізнати фірми-одноденки

Поняття «фірми-одноденки» знайоме практично кожному бізнесменові, підприємству, фірмі. Ця невтішна статистика бере свій початок ще з 90-х років минулого століття і не втратило своєї актуальності і сьогодні.

Незважаючи на те, що вже протягом багатьох років держава і правоохоронні органи ведуть активну боротьби з такими фірмами, менше їх від цього не стає. Реєстрація фірм подібного роду проводиться тільки з однією метою – отримання незаконного прибутку, ухиляючись від податків та переведення у готівку «чорної каси».

 «Фірми-одноденки» існують в будь-якій галузі бізнесу. Вантажоперевезення не є винятком, а швидше навпаки, в силу специфіки діяльності, саме в цій галузі дуже поширене шахрайство і фірми-одноденки. Для того щоб максимально убезпечити себе від дій аферистів потрібно знати і користуватися досить простими правилами.

Бувають ситуації, коли перевізник «підбив», «зламався» в загальному в призначений час не став на завантаження. І тут включається режим «паніки» терміново і на будь-яких умовах знайти заміну, щоб не підвести клієнта. Саме в таких ситуаціях найчастіше і виникають проблеми з шахрайством. Бачачи поспіх і зацікавленість з боку «потенційного клієнта» шахраї вдало цим користуються.

Так як же виявити, розпізнати недобросовісних перевізників, шахраїв? Перш за все ніякого поспіху! Уважність і знання на що слід звертати увагу при укладанні угоди, допоможуть уникнути непередбачених ситуацій.

Первинні ознаки, на які слід звертати увагу:

1. Немає постійного юридичної адреси або реєстрація за «множинного» адресою, тобто коли в одному офісі зареєстровано кілька фірм;
2. Відсутність офісу і постійних співробітників;
3. Ні стаціонарного телефону, представник спілкується тільки по мобільному телефону;
4. Реєстрація фірми проводиться на номінального засновника, людина є директором тільки на папері і не має ніякого відношення до фірми (потрібно запитувати паспортні дані);
5. Не надають звітів не платять податки;
6. Чи мають короткий термін існування;
7. Не помічає і не вимагає виправлення в бухгалтерських документах;

Найпоширеніша схема роботи шахраїв в сфері вантажоперевезень це створення так званого ланцюжка посередників, яку в підсумку практично неможливо відстежити. Використовуючи такі схеми, шахраї можуть працювати протягом місяця, де сумлінні перевізники і замовники не підозрюють про те, що їх вже втягнули в аферу.

Документи, які необхідно запросити від перевізника:

1. Свідоцтво про державну реєстрацію;
2. Свідоцтво та постановці на податковий облік;
3. Копію ІПН;
4. Виписку ОКПО;
5. Річний бухгалтерський баланс (може бути комерційною таємницею);
6. Копія паспорта гендиректора;

Так само можна перевірити перевізники по відкритих каналах в інтернеті. Існує багато різних форумів на цю тематику. Не варто нехтувати такими, здавалося б, банальними способами – саме цей крок може вас захистити від «неприємної зустрічі» з аферистами.

Антоненко М.І.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.