Листопад 2, 2015

Телематичні системи

«Телематика» – походить від грецького слова «телека» – далеко і «Матос» – самостійно. Це процес передачі інформації від транспортного засобу за допомогою комп’ютерних технологій. Іншими словами це система оповіщення бездротовими комунікаціями. Уявімо собі бортовий комп’ютер, навігаційну систему, мультимедійну зв’язок – складові телематики, які поєднані і регулюються лише одним пристроєм. Це пристрій, пов’язаний з сервером окремо від машини, здатне регулювати величезну масу функцій, починаючи від крадіжки автомобіля, відстеження його при переміщенні в різних країнах, до економії палива. Це і є система телематики.
    Система телематики успішно застосовується на вантажних автомобілях по всій Європі. Це розширена версія навігації, при якій водій отримує точну інформацію про роботу систем автомобіля і витраті палива, керівник автопарку – контроль за місцезнаходженням автомобіля, диспетчер – підвищення надійності планування маршрутів.
     За допомогою систем телематики транспортні підприємства можуть в режимі реального часу простежувати транспортування вантажу, дотримання режиму часу маршрутів і навіть проконтролювати виконання медичних і робочих норм, простіше кажучи, обов’язкове час відпочинку, що дуже чательно контролюється в Європі. При незаконному проникненні в автомобіль, така система блокує транспортний засіб і відправляє відповідний сигнал.
      Система телематики в автомобілі повинна забезпечувати основні функції:
1. Телекомунікаційну (відправка документів, одержання пошти, мобільний зв’язок);
2. Навігаційну (місце розташування автомобіля, відстеження маршруту);
3. Відпочинок водія (обов’язковий «сплячий режим» транспортного засобу)
   Завдяки такій системі, наприклад, технічний персонал в «Формулі-1», перебуваючи на певній відстані, може відстежувати стан гоночного автомобіля і навіть регулювати його під час гонки. Така ж система повинна стати доступною і для вантажних авто. За допомогою телематичних ситем можна проводити віддалену діагностику транспортного засобу, його технічний стан. З їх допомогою можна надавати допомогу водіям і пасажирам потрапили в аварію.

Антоненко М.І. 21.10.15

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.