Травень 6, 2021

Рейтинг імпорту та експорту України

Вивчаючи статистичні дані за 2022 рік, надані митною службою України, можна дійти невтішного висновку, що експорт товарів за обсягом скоротився майже на 39%. У грошах він зменшився на 35%. Було відправлено близько 100 млн тонн різних видів продукції на 45 млрд доларів США.

Безперечно, що для звичайних довоєнних умов такі цифри по праву вважалися б катастрофічними. Але в реаліях воєнного стану, на тлі регулярних атак на транспортно-енергетичну інфраструктуру та блокаду морських портів, такий результат можна назвати успіхом. Фахівцям довелося налагоджувати нові логістичні схеми, розробляти відповідні транспортні маршрути. Бізнесу – вибудовувати торговельно-економічні відносини з новими партнерами. І перші, і другі із завданням впоралися.

Якщо обсяг експорту зменшився приблизно на третину порівняно з довоєнним періодом, то обсяги постачання з-за кордону скоротилися лише на чверть. Загалом товарообіг імпорту та експорту 2022 року становив близько 98 млрд. доларів США. При цьому різниця між імпортованими та експортованими товарами в грошовому еквіваленті дорівнює 12 млрд доларів США.

Вплив війни на ситуацію

Після початку військової ескалації з боку РФ було припинено колишні торговельно-економічні відносини з російськими компаніями та підприємствами. Український бізнес досить швидко переорієнтував свою продукцію на ринок Євросоюзу та інших країн світу. Через тимчасово втрачені території на сході та південному сході країни, розташованих на них підприємств, відбулася зміна лідерів — як експортерів, так і імпортерів.

Наприклад, уперше на перше місце за обсягом експорту з України у 2022 році вийшла Польща, яка купила продукцію на суму близько 6 млрд доларів США. Якщо ще 2021 року Китай посідав перше місце країни-експортера, то 2022 року він опинився на четвертій позиції, поступившись Румунії та Туреччині. Істотно зріс експорт України до таких країн, як Угорщина, Молдова, Словаччина та Болгарія. Через низку об’єктивних причин український бізнес помітно скоротив експортні постачання до Індії, Італії та Єгипту.

Експорт

Незважаючи на певні труднощі, пов’язані з порушенням виробничих та транспортних зв’язків, у 2022 році Україні вдалося забезпечити експорт наступних груп товарів, які є основним джерелом валютних надходжень від експортних операцій:

  • Зернові культури забезпечили понад 18% експортної виручки. Цьому також сприяло різке подорожчання групи продовольства на світовому ринку.
  • Продукція чорної металургії. Порівняно з попереднім (2021) роком валютні надходження від продажу зменшилися на 8% і становлять трохи більше ніж 12% експортної виручки в 2022 році. З огляду на тимчасову втрату Україною підприємств металургійної галузі не складно передбачити, що така тенденція триватиме до перемоги.
  • Рослинна олія. Протягом багатьох років олія, що поставляється на експорт, забезпечує понад 10% від загального обсягу щорічних валютних надходжень.
  • Руда та шлаки. Продукція гірничо-збагачувальних комбінатів України дуже щільно інтегрована у технологічні процеси низки європейських та азіатських металургійних компаній. Але через блокування українських портів своєчасне відправлення руди та шлаків стало проблематичним. Хоча загальний обсяг поставок скоротився, через подорожчання самої продукції ГЗК сума експортної виручки практично не змінилася і становить близько 10%.
  • Електричні машини та обладнання – трансформатори, кабельно-провідна продукція, комплектуючі телекомунікаційних приладів, побутова техніка. Частка експортного продажу цієї групи товарів становила 6,4%.
  • Рапс, соя та соняшник. У 2022 році продаж на експорт насіння олійних культур збільшився вдвічі і склав 5,9% від загальної суми експортних надходжень.
  • Товарна деревина та пиломатеріали. Загальна частка в експортному виторгу залишилася на колишньому рівні і склала 4,7%.
  • Котли, реактори, спецобладнання. Втрата російського ринку збуту та регулярні обстріли виробничих потужностей у Харкові та Краматорську стали причиною різкого зниження продажів даної продукції на зовнішніх ринках. Експортний виторг знизився до 2,8%.
  • Готові вироби із чорних металів. Порівняно з 2021 роком експортний виторг від продажів зріс до 2,4%. Позитивним фактором є та обставина, що йдеться мова про продукцію з високою додатковою вартістю.
  • Корми та відходи харчової галузі. Частка експортного виторгу від продажу кормів для тваринництва становила 2,4%.
  • Мінеральне паливо. Хоча й експорт цієї продукції трохи знизився до 624,4 млн. доларів США, проте це близько 2,2% у частці експортної виручки.
  • М’ясо та субпродукти. Здебільшого йдеться про продукцію птахівництва. Частка виручки становить 2,1%.
  • Меблі, матраци, світильники та постіль. Українські товари на світовому ринку з цієї групи мають зростаючий попит. Було відправлено експорту продукції на суму понад 550 млн. доларів, що становить 1,9% річної валютної виручки.

Імпорт

Список країн, які забезпечують український імпорт у 2022 році, очолили:

  • Китай, з обсягом постачання товарів на суму 7,6 млрд. доларів США.
  • Польща, яка поставила продукції на суму 5 млрд доларів США.
  • Німеччина, яка поставила товарів на суму трохи більше 4 млрд доларів США.
  • Імпортні продукти в Україні, що постачаються у 2022 році, можна розділити на такі групи:
  • Автотранспорт, машини та обладнання. Поставлено понад 14 млрд. доларів США. Цікавий факт — лише автономних бензинових та дизельних генераторів продуктивністю 1,5-7,5 кВт було завезено на 360 млн. доларів США (понад 354 тисячі штук).
  • Паливно-енергетична продукція (бензин та дизпаливо). У 2022 році імпортовано палива та ПММ на 11,7 млрд. доларів США. Головним постачальником стала Румунія.
  • Продукція хімічної галузі. Пластмаси, добрива, фармацевтичні засоби та багато іншого. Їхня вартість приблизно дорівнює 8,7 млрд. доларів США.

Імпорт продуктів в Україну не враховує регулярне постачання гуманітарної допомоги, сума якої за оцінками експертів становить кілька сотень мільйонів доларів США.

Перспективи

Зростання експорту продуктів з України до країн Євросоюзу стало можливим не лише завдяки підтримці державою підприємств і компаній, що випускають якісну продукцію, що відповідає міжнародним та європейським стандартам. У цьому суттєво допомогли вжиті закордонними партнерами заходи. А саме відкриття внутрішнього ринку ЄС для української продукції. Йдеться не лише про лібералізацію торгівлі, а й про транспортний, економічний та митний «безвіз».

Державний бюджет України передбачає загальне зростання експорту товарів та послуг у 2023 році на 7,2%. Досягнуто домовленостей щодо розширення Україною сухопутних транспортних маршрутів для експорту товарів на європейські ринки. Це дозволить створити нову транспортно-логістичну інфраструктуру, що забезпечить експортно-імпортні операції та менше залежатиме від морських вантажоперевезень.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.