Жовтень 11, 2017

З якої позиції краще починати кар’єру в логістиці?

Директорами з логістики не стають через рік роботи менеджером – цю істину слід засвоїти ще на етапі планування кар’єри фахівця. Як і будь-яка інша сфера, логістика вимагає підключення певного багажу специфічних знань, але, на відміну, від того ж маркетолога або фінансиста, логіст повинен мати «гарячий» «польовий» досвід і не гребувати, якщо потрібно, забруднити руки, щоб краще зрозуміти логіку процесу і вдосконалити систему надалі.

Але давайте не будемо обмежуватися загальними фразами, а краще розглянемо варіації старту кар’єри і розвитку на конкретних прикладах.

• Старт з продажника вибирають, в основному, кандидати без спеціальної освіти, адже тут важливо вміння грамотно встановити контакт і реалізувати послугу потенційному клієнту. Найкраще це вдається колишнім операціоністам, які досконало знають продукт і вміють з ним працювати, а також розуміють, що можна поліпшити в логістиці компанії. Вони вже знайомі з проблемою клієнта, тому легко підбирають потрібні слова і дають рішення.

Безумовно, зустрічаються і «самородки», здатні ефективно продавати з першого дня, але без постійного навчання, детального знайомства з продуктом / сервісом і контролю з боку керівництва, вони «сиплються» на складних клієнтів, приносячи більше шкоди, ніж користі для компанії.

• Позиція аналітика часто освоюється з нуля, але, на думку багатьох керівників, кращі аналітики – це вихідці з продажів. Вони вже знають практичну сторону на 100% і для кращого освоєння професії вимагають отримання виключно теоретичних знань. Тут напрошується відразу кілька висновків:

1. Перехід на роботу аналітиком – логічна наступний щабель у кар’єрі менеджера з продажу;

2. Маючи практичний досвід роботи в системі і продажу послуг, потрібно з жадібністю студіювати теорію;

3. Маючи багаж знань, не можна забувати про необхідність виїзду «в поля». Без повного розуміння всіх процесів, з вас не вийде гарного аналітика, і ви просто не зрозумієте, які аспекти необхідно оптимізувати.

Застава руху по кар’єрних сходах – постійне підвищення класу. Якщо ви накопичуєте досвід і знання з радістю, проявляєте ініціативу і не боїтеся труднощів – перемоги прийдуть. Головне – не втрачати іскру в очах і влаштуватися в компанію з прозорою внутрішньою структурою.

І наостанок, розвіємо одну поширену помилку – безперспективність старту з позиції вантажника. Так, починаючи зі складу, ви ризикуєте залишитися на цьому ж рівні і отримуєте менше можливостей для розвитку. Але маючи ясний розум і самодисципліну, можна вирости до комірника або комплектувальника – це вже зовсім новий рівень.

Далі залишається отримувати досвід, вивчати технічні аспекти і налагоджувати позитивну зв’язок з керівництвом. Наступною сходинкою буде посаду завідуючого складом, а там і до директора складу недалеко. Так що, якщо у вас є чіткий план побудови кар’єри, можна сміливо починати з вантажника.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.