Червень 23, 2017

Реформа митниці – відповідність планів реальності

Розмови про перезавантаження ДФС України та реформуванні митниці велися досить давно. Сперечатися про необхідність змін марно, але і провести їх теж проблематично. Наприклад, ще в кінці березня Мінфін запропонував свій сценарій реорганізації структур. Однак, в.о. керівника Фіскальної служби тут же відкинув його, нарікаючи на відсутність законодавчої бази і реальний ризик повної зупинки митної системи з усіма наслідками, що випливають обставинами.

Благо, отримавши аргументовану відмову, фінансисти не заспокоїлися, а почали опрацьовувати нову концепцію реформи, а точніше, розширили запропоновану спочатку, уточнили тонкі моменти і привели проект у відповідність з реальними вимогами. Давайте розберемося, що саме Мінфін пропонує зробити з ДФС і як на це відреагував Кабмін.

Основні положення плану реформування митниці

План передбачає проведення заходів щодо 19 напрямів одночасно. Це створення законодавчої бази, навчання персоналу, комунікація, етика, управління кадрами, контроль на кордонах і по країні в цілому, забезпечення безпеки ланцюжків поставок, митні зобов’язання, правоохоронна діяльність, інформаційно-комунікаційні технології, права інтелектуальної власності, митний транзит, лабораторія, пост контроль і аудит та ін.

Документ не містить подборного опису дій, але дає розуміння процесу. Митниця буде рухатися в бік централізації управління, але чіткого поділу функцій. Окремі підрозділи займуться аудитом, забезпеченням функціонування інформаційних систем, взаємодією з правоохоронними органами і т.д. Законодавство буде переписано і приведено у відповідність з європейським, щоб полегшити проходження митниці і підвищити транзитну привабливість країни.

Боротьба з корупцією і бюрократією також планується. Розробники проекту хочуть сформувати чітку процедуру без десятків нюансів і мінімізувати корупційні ризики за рахунок переведення більшості дій в електронну площину. Впровадження IT системи знизить вплив чиновників на прийняття рішень, що автоматично сприятливо вплине на швидкість і якість послуг.

Великий інтерес представляє пункт плану під назвою «Сприяння бізнесу у вирішенні логістичних та процедурних питань» і «Скорочення витрат бізнесу на зовнішньоекономічну діяльність». Хотілося б докладніше дізнатися про концепцію реалізації задумки, але поки, на жаль, все це виглядає, як заявка про бажання щось змінити без конкретики.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.