Травень 12, 2017

Реалії ринку фреш-логістики в Україні

Будь-яка більш-менш успішна Логістична компанія пропонує своїм клієнтам послугу перевезення швидкопсувних вантажів на одноразовій або постійній основі. Однак якість її реалізації дуже часто залишає бажати кращого: транспорт прибуває з затримкою, вантаж пошкоджується через несправний холодильного обладнання і т.д. Загалом, спостерігається чітка тенденція на рух ринку в стан важкого колапсу. Але які причини?

Проблеми галузі та їх вирішення

Ще кілька років тому члени громадських організацій «Українська ліга логістики та складування» і «Холодна логістика України» створили робочу групу для визначення ключових перешкод на шляху розвитку ринку. Сумно, але їх дослідження залишається актуальним до сьогодні – зміни в галузі незначні.

• Перше і найголовніше – це зношена техніка, середній вік якої перевищує два десятка років. Причепи, фургони і холодильне обладнання вже кілька разів відпрацювало розрахунковий термін експлуатації, але перевізники не поспішають оновлювати парк. Чому?

• Друга проблема виходить з першої – неконтрольований демпінг в галузі. У боротьбі за клієнта, компанії змушені знижувати ціну, віднімаючи з неї все нові і нові витрати: на покупку техніки, капітальний ремонт використовуваної і т.д.

• Чи не кращі умови лізингу від українських банків і нестабільність економіки підливають масла у вогонь – на оновлення парку можуть зважитися тільки найбільші фірми, але воно просто не окупиться.

Експерти вважають, що ситуація, що склалася стала результатом відсутності державного регулювання. Ви можете не погодитися, мовляв, на дорогах почали вводити ваговий контроль і потихеньку наводять лад. Але те, що недобросовісні перевізники навмисно порушують приписи з транспортування скоропорт з метою підвищення маржинальність операції – відомо кожному. Та тільки проблема ніяк не контролюється, ні на законодавчому, ні на виконавчому рівні. Приписи та обладнання для перевірок транспорту відсутні.

Так чи інакше, існує єдиний вірний вихід із ситуації – активна робота над проблемами галузі на державному рівні: створення вигідних умов лізингу, законодавчої бази і жорсткий контроль на дорозі. Тільки при таких умовах компанії зможуть підвищити якість перевезень без значного збільшення їх вартості.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.