Листопад 21, 2017

Як скоротити витрати на логістику?

Витрати компаній на логістику варіюються в широкому діапазоні – від 10% до 45% в залежності від характеру бізнесу. Але чим би фірма не займалася, потреба скоротити витрати присутній завжди. Зниження витрат у цій сфері допомагає звільнити додаткові кошти, які можна витратити на розвиток або пустити на компенсацію втрат в іншому напрямку, стабілізацію позиції на ринку.

На жаль, оптимізацією витрат відділу логістики часто займаються економісти, що може привести до неприємних результатів. Наведемо простий приклад. Компанія доставляє товар роздрібним клієнтам «Газелями», а оптовим п’ятитонних «Манамі». При цьому з урахуванням додаткової знижки оптовиків, собівартість відрізняється (нехай буде 2,5% на опті і 1,5% в роздробі). Але на підприємстві існує тільки одна стаття витрат «На доставку», куди записується ПММ, амортизація, зарплати персоналу.

Економісти сідають за розрахунки і бачать, що можна скоротити витрати на паливо (оскільки бачать перед собою тільки витрата в грошах), не беручи до уваги великі показники витрати для важкого транспорту. Як результат – машина застрягне на дорозі без палива, яке доведеться в екстреному порядку підвозити.

Мораль проста – завжди кличте на збори з планування бюджету керівника відділу логістики або вдавайтеся до допомоги грамотного фахівця з боку. Він зможе запропонувати інші, ефективні способи зниження витрат. Зокрема:

• Скорочення логістичного ланцюга за рахунок виключення дубльованих дій, об’єднання процесів, розширення обов’язків співробітників;
• Пошук більш дешевих ресурсів, замінників, наприклад, закупівля ПММ від «Авіас», замість Wog, БО палет замість нових;
• Виключення діяльності, що не додає цінності;
• Впровадження прогресивних методів роботи, підвищення швидкості комунікації співробітників завдяки цифровим засобам;
• Модернізація обладнання та автопарку, придбання енергоефективних засобів;
• Оптимізація технологічного процесу, наприклад, перехід від шестикутної до квадратної упаковці, щоб помістити більше вантажу на одну площу;
• Налагодження більш тісної взаємодії з постачальниками і споживачами для грамотного розподілу функцій і обов’язків, що, як мінімум, підвищить швидкість і оптимізує склад.

Як бачите, способів багато і кожен заслуговує окремого розгляду. Щоб знайти оптимальний, потрібно детально вивчити всі логістичні процеси і статті витрат свого підприємства. Тільки знаючи специфіку, вийде вибрати правильні методи економії, не погіршуючи якість.

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.