Листопад 2, 2015

Дороги

«Ех, дороги, пил та туман,

 Холоди тривоги, та степової бур’ян … »

        Це слова з пісні, написаної Анатолієм Новиковим в 1945 році, в наш час мають трохи інше значення. Станом на 2015 рік Україна посідає 132 місце з 140 можливих за якістю дорожнього покриття. Ми знаходимося на одному рівні з такими країнами як Мавританія, Мьянма і Мозамбік. А от лідерами за якістю дорожнього покриття є Емірати, Нідерланди і Сінгапур.

    З 160 тисяч кілометрів українських доріг майже 80000 кілометрів становлять потенційну небезпеку для водіїв та їхніх пасажирів. Кожні дві з половиною хвилини на наших дорогах трапляється дорожньо-транспортна пригода. А кожні 2:00 гине одна людина. Самі «аварійні» області це: Київська, Одеська, Харківська, Дніпропетровська, Львівська. Найбезпечніші це: Тернопільська, Кіровоградська, Сумська, Чернівецька, Волинська.

      «В Україні всі дороги небезпечні, тому що їх немає», – так відповідають водії та далекобійники. А ще дякують і згадують «Не злимо, тихим словом» «Укравтодор», який у свою чергу звинувачує в якості дорожнього покриття зиму, різкі перепади температур, наднормативну навантаження на дорожнє полотно і. Т.д.

     Вартість будівництва доріг в Україні і в країнах ЄС відрізняється не так сильно, а от якість залишає бажати кращого. Для порівняння в Україні квадратний метр готової дороги коштує близько 107 євро в Польщі – 132 євро. У Європі компанії-підрядники дають гарантійний термін на експлуатацію доріг до 10 років і в разі виходу з ладу дорожнього покриття ремонтують його за свій рахунок. В Україні гарантійний термін на експлуатацію дороги дається на три роки. За умови дотримання прав її експлуатації.

    Надії на те, що наші дороги в найближчому майбутньому порадують автовласників, мало. Для цього потрібно реформувати структуру «Укравтодору». Внести зміни до законодавства, контролювати витрату коштів та якість виконуваної роботи. І тоді погода «раптом» не завдаватиме такого великого збитку українськими автошляхами, як це відбувається у нас кожен рік, коли дороги повертаються в стан «відразу після Великої Вітчизняної».

Антоненко М.І.- 12.10.15

Залишилися питання?

Залиште свої контакти, щоб зв'язатися з нашим спеціалістом.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.